Glavni grad gradi fabriku vode “Ljeskovac” vrijednu 3,5 miliona eura

Dodajte komentar

Glavni grad planira da na bazi privatno-javnog partnerstva izgradi fabriku za flaširanje vode “Ljeskovac” vrijednu 3,5 miliona eura. Fabrika bi bila izgrađena na jednom od vodoizvorišta Mareze.

Za projekat je, kako saznaje Portal Analitika, već izrađen predlog preliminarne studije izvodljivosti u okviru prioriteta za povećanje investicija i broja novih crnogorskih proizvoda.

“Radi valorizacije prirodnog bogatstva Glavnog grada u kvalitetnoj vodi za piće, planirana je izgradnja fabrike za flaširanje vode za piće na vodoizvorištu Mareza. Francuska kompanija „Veolia i Vodovod i kanalizacija izvršili su analizu vodoizvorišta „Ljeskovac” sa aspekta mogućnosti flaširanja  vode za piće”, piše u Nacrtu strateškog plana razvoja Podgorice do 2024.

Takođe, izvršen je uvid u postojeću dokumentaciju o vodoizvorištu Mareza i izvoru  „Ljeskovac”.

Ovaj projekat se godinama nazad našao u svim planskim dokumentima gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

“Analiziran je kvalitet voda, topografske i geološke karte i druga  dokumentacija i utvrđena potreba obezbjeđenja detaljnijih podloga u cilju  definisanja podzemnog porijekla vode kao i sprovođenja mjerne kampanje u vidu  postavljanja pluviometrijskih stanica u okruženju vodoizvorišta koje bi  obezbijedile podatke o protoku i varijacijama protoka izvora Ljeskovac”, podsjeća se u Nacrtu plana.

Takođe je utvrđena potreba sprovođenja jednogodišnje mjerne kampanje  kva liteta i kapaciteta vode izvora Ljeskovac u vidu dnevnih prostih analiza i  kompletnih analiza za sva četiri godišnja doba.

Prema planu, fabrika će biti puštena u rad 2023. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *