Crna Gora prva u svijetu po zaštiti korisnika kredita

Crna Gora prva je na globalnom nivou, zajedno sa Novim Zelandom, prema stepenu kvaliteta zakonskih rješenja zaštite korisnika kredita i zajmodavca, pokazalo je istraživanje Svjetske banke Doing business za 2020. godinu, naveli su iz Centralne banke Crne Gore, prenose Dnevne Novine.

U pitanju je indeks koji mjeri stepen do kojeg zakoni o kolateralnim sredstvima, te stečaju i likvidaciji banaka štite prava i olakšavaju proces kreditiranja.

“U najnovijem izvještaju koji se odnosi na procjenu kvaliteta biznis okruženja 190 zemalja, Crna Gora je u podindikatoru o dobijanju kredita, koji uključuje i procjenu kvaliteta kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, rangirana na visokom 15. mjestu, znatno ispred zemalja u okruženju”, dodali su iz CBCG.

Prema istim podacima, Crna Gora sa 41 odsto populacije ima bolju pokrivenost kreditnim registrom u odnosu na razvijene zemlje OECD-a gdje se on odnosi na 24,4 odsto stanovništva. Uz to, u ovoj bazi su podaci svih korisnika kredita u Crnoj Gori.

Osnov za ovakav značajan rezultat predstavlja stalno unapređenje kreditnog registra CBCG jedinstvene i standardizovane elektronske baze podataka o zaduženjima, formiranog na osnovu podataka i informacija koje su obveznici izvještavanja dužni da dostavljaju CBCG. Kako su njime obuhvaćeni svi korisnici, u bazi su na kraju 2018. godine bila 144.783 lica zadužena po osnovu kredita, lizinga, kreditnih kartica, dozvoljenog minusa po tekućem računu, garancija, akreditiva.

“Kreditni registar će se i u buduće unapređivati i povećavati spektar i kvalitet informacija. To se posebno odnosi na davanje dodatnih podataka o finansijskim izvještajima kompanija korisnicima kredita, kao i o blokiranim preduzećima na izvještajni datum koji se pretražuje”, najavljuju iz CBCG.

Kreditni registar uspostavljen je 2006. godine i od tada se kontinuirano razvija i unapređuje. Iz CBCG ističu da je kvalitet i obuhvat praćenja sistemskih rizika u finansijskom sektoru na ovaj način znatno poboljšan.

“Tokom posljednje dvije godine CBCG je sprovela značajne aktivnosti na unapređenju funkcionisanja kreditnog registra i poboljšanja kvaliteta usluga koje registar pruža. Osim detaljnog mjesečnog izvještaja o zaduženju klijenta, registar prikuplja i razmjenjuje podatke o novoodobrenim plasmanima, kao i o izvršenim plaćanjima na dnevnoj osnovi, čime se postiže dnevna ažurnost podataka o svim plasmanima u sistemu. Kreiran je i set novih izvještajnih obrazaca sistemskog karaktera, uključujući izvještaj o kreditnoj istoriji svakog klijenta ponaosob”, precizirali su iz vrhovne institucije monetarnog sistema.

Check Also

Raičković: Vrijeme je da se struka pita

Ljudi posmatraju krize kao problem, a ja bih rekao izazov da se suočimo sa svim …

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *