Pusti brkove jer stigao je Movember – mjesec muškog zdravlja!

Rođena u Australiji, ideja i kampanja Movember se u svijetu obilježava već 15 godina, a njen glavni cilj je da širom svijeta pokrene dijalog i podigne svijest o važnosti muškog zdravlja. Učestvovanjem u ovoj kampanji muškarci mogu pokrenuti razgovor o fizičkom, ali i mentalnom zdravlju muškaraca koje je širom svijeta još uvijek tema o kojoj se malo govori.

Movember obuhvata razne inicijative koje pokreću dijalog o muškom zdravlju, ali najpopularnija i najraširenija je definitivno – puštanje brkova! Podsticanjem muškaraca da u mjesecu novembru puste brkove i preuzmu odgovornost za svoje zdravlje, kao i zdravlje svojih prijatelja i članova porodice, Movember je zaživio i u Crnoj Gori, te svake godine ima sve više i više onih koji učestvuju u ovoj kampanji.

Pronađite svoj stil i pustite brkove

Ako ste ovog novembra odlučili biti hrabri i lice ukrasiti nečim malo ekscentričnijim od standardnih brkova, donosimo vam pet stilova u uređivanju brkova uz koje sigurno nećete ostati neprimjećeni;

Kamiondžijski brkovi

Kamiondžijski (eng. trucker) stil oblikovanja brkova podrazumijeva guste i duže brkove u obliku obrnute konjske potkovice. Ove brkove ćete možda malo teže oblikovati sami, posebno ako ih do sad niste nosili, pa ovaj posao prepustite frizeru. Najbolje rezultate pri oblikovanju ‘kamiondžijskih’ brkova ćete postići ukoliko bradu niste obrijali barem nekih mjesec dana.

Možda jedan od najpopularnijih vlasnika kamiondžijskih brkova je profesionalni rvač i glumac Hulk Hogan, a ovaj stil nošenja brkova je 80-ih godina prošlog vijeka takođe postao popularan među vozačima motocikala i obožavateljima rock muzike u SAD odakle se proširio na cijeli svijet.

Chevron brkovi

Chevron stil se smatra ‘teškom kategorijom’ brkova i označava veće, guste i uredno podrezane brkove u obliku obrnutog slova V. Ime su dobili prema oznaci vojnog čina kakve možemo vidjeti na rukavima oficirskih uniformi.

Ovaj stil je jednostavan za oblikovanje i održavanje, no za njega su vam ipak potrebni prirodno gusti brkovi.

Za globalnu popularnost Chevron brkova najviše su zaslužni glumac Tom Selleck i njegova uloga u seriji ‘Magnum’ koja se u svijetu prikazivala 80-ih godina prošlog vijeka, te pokojni Freddie Mercury, harizmatični pjevač grupe Queen i jedan od najboljih vokala u istoriji moderne muzike. U novije vrijeme ovaj stil održavanja brkova ‘oživjeli’ su i drugi slavni muškarci kao što su fudbaler David Beckham, te glumci George ClooneyWill Ferrell i Nick Offerman.

Dalijevski brkovi

Za ovaj ekscentrični stil brkova će vam trebati duže od jednog mjeseca, ali možete biti sigurni da će oni izazvati pažnju gdje god se nađete! Ime su, kako možete i pretpostaviti, dobili po slavnom španskom slikaru Salvadoru Daliju, a razne varijante ovih dugih i stiliziranih brkova i danas su omiljene među umjetnicima, muzičarima i ljubiteljima ekscentričnih modnih stilova.

Za njihovu popularnost zaslužan je i Kapetan Kuka, jedan od glavnih karaktera bajke o Petru Panu, pa su ovi ‘uvijeni’ brkovi postali gotovo neizostavan detalj u portretiranju gusara u igranim i animiranim filmovima.

Za Dalijevske brkove postoji samo jedno pravilo: Pustite brkove da narastu, pa ih pustite da narastu još!

Ako vam se ovaj stil sviđa, ali želite njegovu umjereniju varijantu, odlučite za engleske brkove. Stiliziraju se na sličan način kao i Dalijevski no kraći su te njihovi vrhovi nisu uvijeni prema gore, već uz pomoć voska ‘formirani’ u ravne linije.

Zappa brkovi

Još jedan američki stil u nošenju brkova ime je dobio po pokojnom muzičaru i kompozitoru Franku Zappi.

Tokom njegove izuzetne karijere koja je trajala preko 30 godina, Zappa je postao kultna ličnost muzičkog svijeta, pa su njegov stil oblačenja, baš kao i kosa i brkovi ostali modni imperativ za mnoge ljubitelje njegovog lika i djela.

Tako se Zappini gusti brkovi u kombinaciji sa stilski uređenom ‘kockicom’ brade tik ispod donje usne i danas mogu vidjeti kod mnogih slavnih muzičara, te glumaca koji na ovaj način odaju počast ovom multitalentovanom umjetniku.

Kao i kod mnogih drugih stilova, za Zappa brkove će vam trebati malo gušća i duža brada, a možda i pomoć frizera.

Zdravi i dugovječni uz UNIQA osiguranje

UNIQA u Crnoj Gori vas pozivaju da se u mjesecu novembru uključite u kampanju i preuzmete odgovornost za svoje zdravlje.

Svi muškarci koji u mjesecu novembru zaključe UNIQA polisu životnog osiguranja, na poklon će dobiti i besplatan ultrazvuk urinotrakta.

U saradnji sa partnerima, The Capital Plaza i Poliklinka „Rezidencija Zdravlja Kerber“, UNIQA će 27.novembra u 15h organizovati i otvoreno predavanje o značaju preventivnih pregleda u Hard Rock cafe-u, ali i izbor za najoriginalnije brkove.

Budi muškarac, preuzmi odgovornost za svoje zdravlje i pusti brkove!

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.