Podizvođači na auto-putu oslobođeni oko 20,3 miliona eura PDV-a

Podizvođači na auto-putu Bar-Boljare su od 2015. do početka ove godine oslobođeni ukupno 20,3 miliona eura od poreza na dodatu vrijednost (PDV), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Skoro polovina PDV-a kojeg su oslobođeni podizvođači, tačnije malo preko 40 odsto, odnosi se na Bemaks, piše Dan.

Ta firma, od 2015. do početka ove godine oslobođena je 8,45 miliona eura PDV-a. Od tog iznosa, do marta joj je po osnovu povraćaja PDV-a isplaćeno 6,5 miliona eura.

Nakon Bemaksa, najviše PDV-a oslobođena je firma Cijevna komerc – 2,3 miliona eura. Montenegro petrol oslobođen je 1,99 miliona PDV-a. Od toga joj je po osnovu povraćaja PDV-a isplaćeno 873,4 hiljade eura. Firma Ramel oslobođena je plaćanja 1,5 miliona eura PDV-a.

Prema podacima Ministarstva finansija, koji su dostavljeni poslaniku Neđeljku Rudoviću, PDV-a su oslobođena 94 podizvođača. Među njima je i firma “Čelebić”. Građevinska kompanija je oslobođena 474,5 hiljada eura PDV-a.

Firma Montesino je oslobođena 574,6 hiljada eura.

Rudović je podatke od Ministarstva dobio kao odgovor na poslaničko pitanje postavljeno još krajem 2018. godine. Tada je u Skupštini ministar finansija Darko Radunović kazao da su China Road and Bridge Corporation (CRBC) i podizvođači oslobođeni 112 miliona eura po osnovu PDV-a i carine. Taj podatak se odnosio na period do 1. decembra prošle godine.

Check Also

Vladimir Lučić: Do 2023. Telekom će vrijedjeti više od četiri milijarde eura

Nova razvojna strategija i investiciona politika “Telekom Srbija grupe” pokazale su se kao ispravne, što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *