Guverner mađarske centralne banke: Euro je ‘strateška greška’

Dodajte komentar

Zemlje Evropske unije, članice eurozone ali i one koje nijesu u zoni primjene zajedničke evropske valute, trebalo bi da priznaju da je euro ‘strateška greška’, ustvrdio je u komentaru u Financial Timesu (FT) guverner mađarske centralne banke Gyorgy Matolcsy.

Mađarska nije članica eurozone i nije utvrdila datum kada želi da pristupiti zoni primjene zajedničke europske valute. Od 2004. punopravna je članica EU. Otkada je 2010. na čelo vlade došao Viktor Orban, zemlja sprovodi samostalnu ekonomsku politiku, kombinujući različite mjere.

Vlada i centralna banka, kako prenose agencije, u više navrata su naglašavale da Mađarska ne bi trebalo da pristupi eurozoni dok njena ekonomija ne bude dovoljno snažna.

U komentaru objavljenom u nedjeljnom izdanju Financial Timesa, guverner Gyorgy Matolcsy okrenuo je pilu naopako, poručujući Evropi da je došlo vrijeme da “potraži izlaz iz zamke eura”.

“Kreirana je štetna dogma da je euro ‘normalan’ sljedeći korak prema ujedinjenju zapadne Europe. Pritom usvajanje zajedničke europske valute uopšte nije bila normalna stvar jer za tako nešto nije bio ispunjen gotovo nijedan preduslov”, piše Matolcsy u FT-u, prenosi Hina.

“Dvije decenije nakon lansiranja eura nije izgrađena većina nužnih potpornih stubova na kojima bi počivala uspješna globalna valuta – ni zajednička država, ni budžet koji bi pokrivao najmanje 15 do 20 odsto BDP-a eurozone, ni ministar finansija eurozone ni pripadajuće mu ministarstvo”, pojasnio je.

Po mađarskom guverneru, zemljama članicama trebalo bi u sljedećim decenijama omogućiti i izlazak iz eurozone ako to žele, pri čemu bi ostale trebalo da grade “održiviju globalnu valutu”.

Matolcsy smatra i da treba mijenjati Maastrišku povelju kojom su, između ostalog, utvrđeni uslovi za ulazak u eurozonu, uključujući i gornju granicu budžetskog deficita od 3 odsto BDP.-a.

Mađarski budžetski deficit već je nekoliko godina blizu te granice.

Orbanova vlada u međuvremenu postupno povećava udio u javnom dugu državnih obveznica denominiranih u domaćoj valuti forinti, kako bi smanjila zavisnost od duga u inostranim valutama, napominje Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *