20 najprofitabilnijih kompanija na svijetu: Aramco svake sekunde ostvari dobit od 3.519 dolara

Najveći komadi dobiti svakim se danom dijele na sve manje i manje kompanija. Primjerice u SAD-u, oko 50 posto cjelokupne dobiti koju ostvaraju javna poduzeća otpada na samo 30 kompanija, dok je 1957. godine bilo potrebno 109 kompanija da ostvare takvu dobit. Ista je situacija i na globalnom nivou.

Na sljedećoj infografici prikazane su najprofitabilnije kompanije. Treba primijetiti da među deset najboljih dominiraju američke i kineske kompanije, ali i da je saudijski Aramco i dalje nedodirljiv.

Naftna kompanija Saudijske Arabije, koja je većini poznata kao Saudi Aramco, daleko je najprofitabilnija svjetska kompanija i svakog dana ostvari dobit od nevjerovatnih 304 miliona dolara dobiti. Kada bi gledali dobit po sekundi, cifra iznosi 3.519 dolara, prenosi Visual Capitalist.

Saudijska državna kompanija pripremala je objaviti IPO s procjenom od 2 triliona dolara, ali je on odložen, a prema zadnjim informacijama trebali bi se izlistati na berzi ili u decembru 2019. godine ili u januaru 2020. godine. Nedavno je ova kompanija bila u centru pažnje zbog napada dronova, gdje je kompanija izgubila 5,7 miliona dolara od proizvodnje nafte, ali to ih je samo okrznulo. Uprkos napadu, Saudi Aramco i dalje stoji prilično dobro – uostalom, takvi se ‘problemi’ lakše prebrode kada znate da imate dobit istu kao Apple, Alphabet i Facebook zajedno.

Ostvarivati više od 300 milijuna dolara zarade po danu je prilično teško za pojmiti, ali ovi brojevi postaju još ‘luđi’ kada se gleda godišnja dobit. Saudi Aramco ostvaruje dobit od 111 milijardi dolara godišnje. Da biste ovaj broj vidjeli u perspektivi, uzmimo za primjer Chevron. Američki naftni gigant jedna je od 20 najvećih tvrtki na S&P 500, no u 2018. je ostvario samo 15 milijardi dolara dobiti i trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 221 milijardu dolara. To znači da Chevron zaradi oko 10 posto onoga što zaradi Saudi Aramco.

Izvor: Lider.media

Check Also

Avio-prevoznik Soliner razmišlja o osnivanju nove nacionalne avio kompanije Slovenije

Kargo avio-prevoznik Soliner izneo je predlog za stvaranje novog slovenačkog nacionalnog avio-prevoznika na javnim konsultacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *