Rast ekonomije usporen na 2,6 odsto

Dodajte komentar

Očekivano usporavanje rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini najviše je posljedica završetka velikih investicionih projekata, prije svega auto-puta, kao i potencijalno slabije spoljne tražnje, ocijenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Direktorica za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u EBRD-u Sarlot Ruhe kazala je da se predviđa rast crnogorske ekonomije 2,8 odsto u ovoj godini, a 2,6 odsto u narednoj, stoje znatno ispod prošlogodišnje od 5,1 odsto.

-Ipak, to je u skladu s drugim prognozama, uključujući one u vladinom programu ekonomskih reformi od ove do 2021. godine ,kazala je Ruhe agenciji Mina biznis.

Ona je, odgovarajući na pitanje koji su najvažniji sektori crnogorske ekonomije koji mogu pokrenuti ekonomski rast zemlje, kazala da su energetika, saobraćaj i infrastruktura, kao i privatni sektor glavna područja u koja je EBRD investirala.

-Potpisali smo više od 60 projekata s kumulativnim obimom ulaganja od 600 miliona eura, a ukupna investicija je bila veća od milijardu eura, precizirala je Ruhe i kazala da vide dobar potencijal za ulaganje u obnovljive izvore energije, posebno u vjetro i solarnu energiju, kao i u energetsku efikasnost.

-Imovina i turizam takođe nude odlične izglede s obzirom na to da ovaj sektor ostvaruje 25 odsto BDP-a. Cilj nam je sektor sa održivim turističkim okvirom, rekla je Ruhe.

Ona je kazala da kroz različite projekte jačaju takozvane zaostale veze između turizma i poljoprivrede kako bi osigurali da manje razvijena ruralna područja takođe imaju koristi od turističkog procvata.

-I dalje ćemo se fokusirati na infrastrukturu, bolje povezivanje zemlje i regiona, te na razvoj privatnogsektora, posebno malih i srednjih preduzeća koja su okosnica ekonomije, navela je Ruhe i istakla da je poslovno okruženje atraktivno, čak i ako postoji potreba za daljim promovisanjem vladavine zakona i nastavkom borbe protiv sive ekonomije i korupcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *