Pet evropskih zemalja za blokiranje Libre

Vlade EU zadržavaju pravo na “sprečavanje” digitalnih valuta koje imaju globalni doseg i prijete “monetarnom suverenitetu” poput Facebookove Libre, navodi se u nacrtu izjave koju je POLITICO dobio na uvid.

Visoki funkcioneri ministarstava finansija bloka razmatraju dokument na jednoj stranici koji je sačinilo finsko predsjedništvo EU-om uz doprinos Evropske komisije. Državni dužnosnici imaju mogućnost do srijede predložiti izmjene i dopune.

Ministri bi trebalo da raspravljaju o toj izjavi na sastanku Vijeća Ecofin-a iduće sedmice. Tada bi mogli u decembru tekst objaviti kao formalne “zaključke”, eskalirajući politički otpor inicijativi koju vodi Facebook.

“Naš zajednički cilj je osigurati da te inicijative ne naruše naš postojeći finansijski i monetarni poredak, kao i našu monetarnu suverenost”, navodi se u dokumentu. “Sve bi opcije trebale biti na stolu i uključuju mogućnost preduzimanja mjera koje bi spriječile razvoj projekata koji bi stvorili neupadljive rizike”.

Francuska predvodi Evropu u odbrani protiv Libre, predloženog stabilcoina, koji se tako naziva jer je njegova vrijednost podržana korpom konvencionalnih valuta. Facebook i njegovih 20 saradnika imaju cilj predstaviti instrument sljedeće godine, ako to odobre regulatori. Oko 2,4 milijarde korisnika društvene mreže moglo bi joj odmah pružiti razmjere širom svijeta.

Bruno Le Maire, ministar finansija, ranije je rekao da bi EU “trebala odbiti razvoj Libree.” Dobio je podršku Njemačke, Italije, Španije i Nizozemske u pdoršcci za izjavu EU-a.

Politički pritisak na Libru već je doveo do izlaska iz projekta sedam tvrtki uključujući Mastercard i Visu.

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.