Kojim zemljama prijeti recesija u 2020. godini?

Američki magazin “Forbs” objavio je listu zemalja kojima prijeti recesija u 2020. godini, u uslovima usporavanja rasta globalne ekonomije koje je prouzrokovalo da centralne banke širom svijeta spuste kamatne stope blizu nule ili čak niže u nastojanju da podstaknu rast.

Prvi na listi je Hong Kong, koji je nakon petomjesečnih protesta građana ušao u “tehničku recesiju”, dok su industrijske grane poput turizma i maloprodaje posebno pogođene tekućim nemirima.

Iza Hong Konga je Velika Britanija, čija je ekonomija, suočena sa neizvjesnom situacijom oko izlaska te zemlje iz Evropske unije, nedavno zabeležila prvi pad privredne aktivnosti od 2012. godine, a u slučaju Bregzita bez dogovora bi mogla da završi u recesiji, navodi se na zvaničnom sajtu “Forbsa”.

Među zemljama kojima preti recesija je i Njemačka, najveća evropska privreda, koja se bori sa kontinuiranim slabljenjem proizvodnog sektora i sa manjom globalnom prodajom automobila, na koju se njemačka ekonomija znatno oslanja.

Na listi je i Italija, četvrta najveća privreda u Evropi, koja je u drugoj polovini 2018. godine bila u tehničkoj recesiji i suočava se sa stalnim ekonomskim neprilikama zbog slabe produktivnosti, visoke nezaposlenosti, ogromnog duga i političkih previranja.

Svoje mjesto na listi našla je i Kina, čija je ekonomija nastavila usporavanje usled trgovinskog rata sa SAD, iako još uvjek nije u recesiji.

Međunarodni monetarni fond predviđa rast kineske privrede od samo 5,8 odsto za 2020. godinu, nakon rasta od 6,6 odsto 2018. i predviđenih 6,1 odsto ove godine.

Ostale ekonomije kojima ozbiljno preti recesija naredne godine su, između ostalih, Turska, Argentina, Iran, Meksiko i Brazil.

MMF je ranije ove godine upozorio da će svetska ekonomija zabilježiti rast od svega 3,0 odsto u 2019. godini, što je najslabiji rast od globalne finansijske krize iz 2008. godine.

(RTV, Bankar.me)

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *