Bira se glavni lobista autoindustrije: Sigurno jedino da će biti političar

Dodajte komentar

Njemačka automobilska industrija je usred velike krize te branše ostala bez svog glavnog lobiste – predsjednik Udruženja nemačke autoindustrije Berndhard Mates nije pokazao potreban politički instinkt, pa je nedavno morao da podnese ostavku.

Ko će i kakav treba da bude nasljednik?

„To treba da bude neko iz politike, oko toga su firme saglasne, dva favorita su se izdvojila: Hildegard Miler (CDU) i Zigmar Gabrijel (SPD)“, piše Frankfurter algemajne cajtung. ”Politički instinkt imaju oboje, a to je važan kriterijum posle iskustva sa predsjednikom Udruženja njemačke autoindustrije Berndhardom Matesom“.

Što se kompetentnosti tiče, Gabrijel (1959) je, za razliku od Milerove, nesporan: Kao premijer Donje Saksonija on je bio član Nadzornog odbora Folksvagena, bio je savezni ministar privrede i ministar inostranih poslova. Ali, piše FAZ, postavlja se pitanje da li bi funkcija predsednika Udruženja nemačke automobilske industrije za Gabrijela bila suviše veliki pad, kao i pitanje kolika bi autoindustriji bila korist od kontakata bivšeg šefa Socijaldemokratske partije, ukoliko ta partija uskoro više ne bude na vlasti?

Milerova (1967), u poređenju s Gabrijelom, ima mnogo skromniju i političku biografiju (poslanik i državni sekretar) i iskustvo sa automobilskom industrijom – ostala je bez radnog mesta kad je postala nepotrebna uprava firme Innogy, u kojoj se srela s temom električnih automobila, a koja je sad dio kompanije Eon. Ali ima tu važnu prednost: Njoj je to mjesto potrebno.

Šefovi u njemačkoj automobilskoj industriji ne bi rado vidjeli ženu na čelu svoje glavne lobističke organizacije, ali ako bi je ipak prihvatili, to bi za Nemačku bio veliki preokret, ocenjuje FAZ.

Izvor: Ekonomskevesti.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *