“Penziju plus” brzo likvidiraju

Dobrovoljni penzioni fond “Penzija plus” najvjerovatnije će brzo biti likvidiran, saznaju “Vijesti” nezvanično u Komisiji za tržište kapitala.

Komisija je nedavno pozvala društva za upravljanje penzionim fondovima, sa sjedištem u Crnoj Gori, da do 19. oktobra podnesu ponudu za upravljanje fondom “Penzija plus”, ali se niko nije prijavio.

Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima predviđa da “ukoliko se članovi ne mogu rasporediti u neki drugi penzioni fond u Crnoj Gori, Komisija će pokrenuti postupak likvidacije penzionog fonda, u skladu sa zakonom koji uređuje insolventnost privrednih društava”.

Bivši upravljač fonda “Penzija plus”, društvo za upravljanje (DZU) Atlas penzija je od početka godine u postupku suspenzije dozvole za rad i onemogućene su uplate, kao i isplate članovima ovog dobrovoljnog fonda. Komisija za tržište kapitala je 4. oktobra tom društvu za upravljanje oduzela dozvolu za rad izdatu 18. marta 2008. godine.

Kastodi banka bivšeg DZU Atlas penzija i fonda “Penzija plus” je bila IBM banka, u vlasništvu biznismena sa potjernice Duška Kneževića.

IBM je u stečaju od januara ove godine. Novac uplaćivan u fond izdvojen je navodno iz stečajne mase IBM banke. Zbog neusaglašenih odredbi zakona, mjesecima su zarobljeni štedni ulozi 2.251 člana fonda i blokirana njegova imovina od preko pola miliona eura.

Zaposleni u bivšem DZU od avgusta 2018. nijesu primali plate, niti su im uplaćivani doprinosi.

Vlasnici DZU Atlas penzija su Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont, Atlas banka u stečaju, Fin Invest, Atlas grupa, DZU Atlas Mont, Unija poslodavaca, Savez samostalnih sindikata i Branislav Todorović.

Check Also

Pregled kompanija sa blokiranim računima na 31. mart 2020.

Centralna banka Crne Gore objavila je novi spisak pravnih lica i preduzetnika sa blokiranim računima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *