Crna Gora na 50. mjestu Doing business liste

Crna Gora je u novom izvještaju Svjetske banke (SB) o lakoći poslovanja, Doing business, zadržala isti rang kao i prošle godine i našla se na 50. mjestu od 190 rangirane zemlje, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„U poređenju sa prošlogodišnjim izvještajem, Crna Gora je povećala ocjenu za 1,07, sa 72,73 na 73,8 i zadržala isti rang“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je najznačajniji napredak ostvaren kod indikatora dobijanje građevinskih dozvola, gdje se Crna Gora našla na 40. mjestu i tako poboljšala rang u toj oblasti za 35 mjesta.

U odnosu na prošlu godinu, shodno metodologiji SB, Crna Gora je smanjila troškove i vrijeme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

„Takav napredak potvrda je da Svjetska banka u kontinuitetu prepoznaje reformske napore koje Crna Gora sprovodi u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, prije svega uspostavljene novim zakonskim okvirom iz 2017. godine“, navodi se u saopštenju

Iz Ministarstva su rekli su da je Crna Gora napredovala i kod indikatora prekogranična trgovina, koji tretira procedure za uvoz i izvoz.

Crna Gora je poboljšala poziciju za šest mjesta, tako što je smanjila vrijeme i troškove potrebne za uvoz, kao i troškove izvoza.

„U oblasti dobijanja priključka za električnu energiju došlo je do smanjenja vremena, odnosno broja dana i troškova, uz nepromjenjeni rang“, naveli su iz tog Vladinog resora.

Predstavnici su saopštili da kod ostalih indikatora nije bilo promjena u ocjenama u odnosu na prošlogodišnje, a korekcije u rangu su posljedica intenzivnijih reformskih procesa koje su sprovodile druge zemlje.

Check Also

Da li će nekretninski balon pući?

Da li je tržište stambenih nekretnina izašlo iz pandemije kao pobjednik? Da li je rast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *