Najskuplji lijek na svijetu donosi milijarde farmaceutskoj kompaniji

Dodajte komentar

Novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju Zolgensma ispostavio se kao važan pokretač osjetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromjesečju, objavio je proizvođač, švajcarski farmaceutski div Novartis.

Ukupni prihodi švajcarske kompanije u trećem kvartalu porasli 10 posto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je osam posto, na dvije milijarde dolara, prenosi Mojdoktor.me

Među tri ključna pokretača rasta u Novartisu izdvajaju Zolgensmu, genetsku terapiju za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, uz Cosentyx, lijek za psorijazu i artritis, i Entresto, kojim se liječe hronične srčane bolesti.

Američki regulatori odobrili su puštanje lijeka u promet u maju ove godine. Lijek se uzima jednokratno a cijena mu je 2,1 milion dolara.

Od juna do septembra lek je generisao prihode od 160 miliona dolara, navode u Novartisu, prvi put objavljujući konkretne brojke.

Polovina pacijenata koji uzimaju Zolgensmu ranije se liječila konkurentskim proizvodom američkog Biogena, ističu u švajcarskoj firmi.

Lijek je postigao uspjeh u SAD, ali još čeka odobrenje regulatora u Evropskoj uniji i Japanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *