Vlada podržava osnivanje stambenog fonda za zaposlene u državnoj upravi

Vlada će podstaći svaki model koji će voditi ka pravednijem i dostupnijem stambenom programu za zaposlene, poručio je premijer Duško Marković na sastanku sa delegacijom pravosuđa koju je predvodio predsjednik Nenad Rakočević.

U okviru teme koja se dotiče ukupnog materijalnog statusa zaposlenih, Marković je podržao osnivanje stambenog fonda za zaposlene u državnoj upravi.

Delegacija Sindikata ukazala je na nezadovoljavajući materijalni položaj zaposlenih u upravi i pravosuđu, i istakla zahtjev da zarade budu povećane zaposlenima u toj grani javne administracije.

Marković je ukazao na činjenicu da su plate zaposlenih u javnoj upravi povećane donošenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, te da je razlog najavljenog povećanja zarada u zdravstvu i prosvjeti činjenica da u tim sektorima nakon usvajanja ovog Zakona 2016. godine, nije bilo povećanja.

Izrazivši puno razumijevanje za stavove Sindikata uprave i pravosuđa, predsjednik Vlade je iznio i niz finansijskih ograničenja koja u ovom trenutku isključuju mogućnost povećanja zarada u upravi i pravosuđu.

“Izuzetak bi mogli biti službenici sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima u sektoru bezbjednosti i pravde, za koje se već traži način i model za veću zaradu za konkretne poslove i ostvareni rezultat”, kazao je premijer.

Tokom otvorenog razgovora bilo je riječi o položaju i složenim uslovima rada zaposlenih u zatvorskom sistemu, i dogovoreni naredni koraci na stvaranju normativnih pretpostavki kako bi bila unaprijeđena funkcionalnost Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Zaključeno je da postoji obostrana suglasnost da za nastavak intenzivnog dijaloga, uz iskazano uvažavanje potreba zaposlenih u upravi i pravosuđu.

Sastanku su prisustvovali i sekretarka Sindikata uprave i pravosuđa Refadija Abdić, predsjednik Sindikata UIKS-a Predrag Spasojević i predsjednik Skupštine Sindikata UIKS-a Pavić Radović.

Check Also

Luka Kotor: Smijenjena i Snežana Jonica

Direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara tog akcionarskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *