KIPS-u će biti isplaćeno 30 miliona eura naknade za štetu?

Evropski sud za ljudska prava će 22. oktobra donijeti odluku o visini pravične nadoknade u predmetu KIPS i Drekalović protiv Crne Gore – najavio je za Pobjedu šef Odjeljenja za izvrš avanje presuda Evropskog suda za ljudska prava Fredrik Sundberg.

Podnosioci predstavke, odnosno vlasnik KIPS-a Risto Drekalović, u predmetu za koji je Evropski sud za ljudska prava presudu donio lani, a koja je postala pravosnažna u junu ove godine, sa državom od tada nije uspio da se dogovori o visini pravične naknade, zbog čega je Evropski sud preuzeo tu ulogu.

CIJENA

Sud u Strazburu utvrdio je u ovom predmetu, u kom kompaniji KIPS d.o.o. u Podgorici nije dozvoljena gradnja velikog tržnog centra nakon čega je pokrenut sudski spor, da je prekršeno pravo na pravično suđenje, odnosno dužinu postupka, što je kombinovano sa pravom na djelotvorni pravni lijek u upravnom postupku i povredom prava na imovinu. Špekuliše se da bi ovaj predmet našu državu mogao da košta oko 30 miliona eura. On je, pak, kategoričan da nijedna presuda Evropskog suda za ljudska prava „ne košta“.

– Pogrešno je reći da će presuda koštati. One su investicija u budućnost. Prva svrha presude je da kompenzuje pojedincu štetu koja mu je nanijeta proizvoljnim akcijama autoriteta. Druga svrha je da prevenira da se takve greške ponovo dese. O tačnoj sumi u predmetu KIPS i Drekalović protiv Crne Gore u ovom trenutku ne mogu govoriti. Mogu reći da je Evropski sud za ljudska prava nedavno najavio da će odluka o visini pravične nadoknade biti donijeta 22. oktobra – kazao je Sundberg za Pobjedu. Sagovornik je, komentarišući ocjene sa međunarodnih adresa da je Crna Gora lider u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kazao da pred Komitetom ministara za superviziju izvršenja u pogledu naše države čekaju tri predmeta.

– To nije veliki broj, posebno ako uzmemo u obzir da na izvršenje ukupno čeka više od 5.500 predmeta. Ovaj broj predmeta iz Crne Gore, koji je u prošlosti iznosio skoro 30, umanjio se posljednjih godina zbog dobre komunikacije Vrhovnog suda i Ustavnog suda sa Evropskim sudom za ljudska prava. U reformi, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić imala je krucijalnu ulogu katalizatora – istakao je Sundberg.

POJAČANI NADZOR

Govoreći o tome da naša država nema nijedan predmet koji je pod pojačanim nadzorom Komiteta ministara za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, naš sagovornik je rekao da „danas nijesu upoznati ni sa jednim slučajem koji bi mogao postati kandidat za nadzor u okviru procedure pojačanog nadzora“. – Situacija u ovom pogledu bi jedino mogla da se promijeni ako bi Evropski sud za ljudska prava donio odluku koja bi bila kvalifikovana za ispitivanje u okviru pojačane procedure pred Komitetom ministara, na primjer predmeti koji zahtijevaju hitne pojedinačne mjere ili pilot presude – objasnio je Sundberg. Govoreći o predmetu Siništaj protiv Crne Gore, u kom je utvrđeno da su podnosioci predstavke bili žrtve brutalnosti organa reda, naš sagovornik je naglasio da je jedan od ciljeva Evropske konvencije da osigura da ljudi imaju povjerenja u rad svoje policije.

– To znači da ako osoba optuži policiju da je prema njoj loše ophođeno država garantuje da oni koji su krivi budu izvedeni pred lice prave. Ovo znači i da u slučajevima u kojima to nije moguće bude određen adekvatan novčani iznos za pravičnu nadoknadu. Predmet Siništaj protiv Crne Gore primjer je dobre reakcije tužioca u pogledu toga da je istraga bila brzo obavljena. Ne mogu reći više o ovom predmetu zato što ova istraga još traje na domaćem nivou sa ciljem privođenja odgovornih pred lice pravde – istakao je Sundberg.

Foto: KIPS

 

Check Also

ANO pozvala društva za osiguranje da se do daljnjeg suzdrže od isplate dividende

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 335. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *