U Hrvatskoj otpadno jestivo ulje postaje biogorivo

Dodajte komentar

Gotovo devet tona otpadnog jestivog ulja završiće u recikliranju umjesto u odvodu i okolini zahvaljujući zelenom projektu INA putem kojeg građani imaju priliku da odlože otpadno ulje na odabranim maloprodajnim lokacijama INA u devet hrvatskih županija.

U protekle dvije godine najviše otpadnog jestivog ulja predali su građani zagrebačkih četvrti Trešnjevka i Maksimir, ukupno 1.695 kilograma, slijedi Varaždin s prikupljenih čak 840 kilograma, saopšteno je iz INA.

“Ponosni smo na činjenicu što zajedničkim snagama možemo doprinijeti očuvanju okoliša i recikliranju ove vrijedne sirovine. Na taj način pokazujemo da idemo u korak sa svjetskim industrijskim trendovima koji sve više koriste obnovljive izvore energije ili recikliranjem koriste energiju iz otpada”, izjavila je Vesna Kučan-Polak, voditeljica ovog pilot-projekta INA.

Domaćinstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obavezu prikupljati otpadno jestivo ulje.

Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet.

INA je u protekle dvije godine promovisala ovaj projekt na raznim stručnim skupovima, ali i u osnovnim školama i vrtićima kako bi se osvijestila potreba recikliranja otpada i kod onih najmlađih članova društva i njihovih roditelja.

Otpadno jestivo ulje može se odložiti na nekom od odabranih maloprodajnih mjesta INA na prostoru Hrvatske.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *