U Hrvatskoj otpadno jestivo ulje postaje biogorivo

Gotovo devet tona otpadnog jestivog ulja završiće u recikliranju umjesto u odvodu i okolini zahvaljujući zelenom projektu INA putem kojeg građani imaju priliku da odlože otpadno ulje na odabranim maloprodajnim lokacijama INA u devet hrvatskih županija.

U protekle dvije godine najviše otpadnog jestivog ulja predali su građani zagrebačkih četvrti Trešnjevka i Maksimir, ukupno 1.695 kilograma, slijedi Varaždin s prikupljenih čak 840 kilograma, saopšteno je iz INA.

“Ponosni smo na činjenicu što zajedničkim snagama možemo doprinijeti očuvanju okoliša i recikliranju ove vrijedne sirovine. Na taj način pokazujemo da idemo u korak sa svjetskim industrijskim trendovima koji sve više koriste obnovljive izvore energije ili recikliranjem koriste energiju iz otpada”, izjavila je Vesna Kučan-Polak, voditeljica ovog pilot-projekta INA.

Domaćinstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obavezu prikupljati otpadno jestivo ulje.

Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet.

INA je u protekle dvije godine promovisala ovaj projekt na raznim stručnim skupovima, ali i u osnovnim školama i vrtićima kako bi se osvijestila potreba recikliranja otpada i kod onih najmlađih članova društva i njihovih roditelja.

Otpadno jestivo ulje može se odložiti na nekom od odabranih maloprodajnih mjesta INA na prostoru Hrvatske.

Check Also

Ni privreda, ni država nijesu spremni za elektronsku fiskalizaciju

Unija poslodavaca, Privredna komora i Montenegro biznis alijansa MBA pozdravljaju Vladinu odluku da do januara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *