Super bonus Italijanima koji pređu s gotovinskog na kartično plaćanje

Dodajte komentar

Italijanski premijer Giuseppe Conte obećao je ‘super bonus’ svima koji pređu s gotovinskog na kartično plaćanje, što je dio nastojanja njegove vlade da smanji poresku evaziju. Ta je mjera dio paketa koji je odobrila italijanska vlada, a koji uključuje i predlog budžetaza 2020. godinu, poslat na odobrenje EU vlastima.

Conte je rekao da će planom „Bezgotovinska Italija” podsticati uporabu elektronskog načina plaćanja i na taj način smanjiti sivu ekonomiju.

U saopštenju, italijanska vlada je objavila da će ‘super bonus’ biti distribuiran početkom 2021. godine ljudima koji su koristili elektroničko plaćanje u sektorima ekonomiju u kojima se gotovina obično ne koristi.

Uz to, postojaće i lutrija i specijalne nagrade povezane s elektronskim plaćanjem, ali i kazne za trgovce i preduzeća koja odbiju da koriste kreditne kartice, stoji u saopštenju.

U Italiji, mala preduzeća poput mehaničarskih ili vodoinstalaterskih često nude popuste klijentima koji plaćaju gotovinom a zauzvrat ne izdaju račune.

Vlada je takođe objavila da će se prag iznad kojeg su zabranjene gotovinske trgovinske transakcije spustiti s 3.000 eura na 2.000 eura u 2021. godini te na 1.000 eura u 2022. godini.

Dodatne mjere protiv preevara vezanih uz porez na promet uvrštene su u prijedlog budžeta za 2020. godinu, koji se drži zadanih ciljeva vezanih uz deficit, dug i rast, najavljenih još 30. septembra.

Početkom nedelje je italijanska kancelarija za statistiku ISTAT procijenila da je vrijednost sive ekonomije, koja obuhvata ilegalne aktivnosti, poslove i rad sakrivene od državnih tijela, u 2017. godini iznosila 211 milijardi eura, što odgovara 12,1 posto italijanskog BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *