S press obavijestio izdavače da im se ne isplati da distribuiraju novine nedjeljom

Još nije jasno da li će se i gdje u nedjelju i praznicima moći prodavati štampa. Stoga su Nova Pobjeda i Jumedia Mont, izdavači dnevnih novina Pobjeda i Dan, juče uputili zahtjeve Ministarstvu ekonomije za dostavljanje tumačenja člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je na snagu stupio ove sedmice.

Pobjeda od ovog resora traži precizan odgovor da li maloprodajni lanci Tobacco S Pressa i Tabacco Shopa, koji sem štampe prodaju i druge artikle, imaju pravo da rade nedjeljom.

Iz ova dva maloprodajna lanca su obavijestili Pobjedu da, po njihovom tumačenju zakona, nemaju pravo da rade nedjeljom.

Članom 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane praznika.

Kao izuzetak je propisano da mogu raditi specijalizovane prodavnice i kiosci koji prodaju štampu, s tim što je precizirano da te prodavnice prodaju pretežno jednu vrste robe.

Potom je Ministarstvo ekonomije početkom sedmice preciziralo da u tim pro davnicama i kioscima vrijednost robe koja se pretežno prodaje (u konkretnom slučaju štampe) mora biti veća od vrijednosti ostale robe koja se prodaje u tom kiosku.

“U dane državnih i drugih praznika može se prodavati štampa, ukoliko je vrijednost te štampe veća od vrijednosti ostale robe koja se u tim objektima prodaje”, naveli su iz Ministarstva.

Problem je što autori zakona nijesu obišli kioske u posljednjoj deceniji. Da jesu, znali bi da je vrijednost štampe koja se u njima prodaje daleko ispod vrijednosti cigareta, gaziranih pića, žvakaćih guma, papirnatih maramica, igračaka, slatkiša, koji takođe čine asortiman kioska. I to nije samo kod nas. To je trend u svijetu otkako su tiraži štampanih medija drastično pali u odnosu na internetske medije.

U zahtjevu koji je Ministarstvu ekonomije uputila Pobjeda se navodi da u zakonu nije precizirano što je sa zalihama robe koje se nalaze u svakom objektu, pored artikala kojima je dozvoljena prodaja, u ovom slučaju štampa.

Pobjeda u dopisu podsjeća da S press ima ekskluzivno pravo prodaje i distribucije dnevnih novina i da su njihovih 330 kioska, koji su najveći maloprodajni lanac štampe, upravo specijalizovane prodavnice za prodaju štampe, ali prodaju i drugu vrstu robe.

Isti je slučaj i sa kioscima Tabacco Shopa, kojih ima 110.

Iz oba maloprodajna lanca su Pobjedu obavijestili da, po njihovom tumačenju zakona, nemaju pravo da rade nedjeljom.

Obavještenje da zatvaraju objekte nedjeljom poslali su i veliki trgovački lanci, kao i svi manji kupci novina, koji imaju ukupno 500 prodajnih objekata.

Kompanija Nova Pobjeda očekuje da Ministarstvo ekonomije u što kraćem roku dostavi precizan odgovor da li maloprodajni lanci Tobacco S Press i Tabacco Shop, koji sem prodaje štampe u svom asortimanu posjeduju i druge konditorske i duvanske artikle, imaju pravo da rade nedjeljom.

I preduzeće Jumedia Mont uputilo je zahtjev Ministarstvu ekonomije za tumačenje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. U dopisu navode da u zakonu nije precizirano što je sa zalihama robe koje se nalaze u svakom objektu, pored artikala kojima je dozvoljena prodaja, u ovom slučaju štampe.

“Sljedstveno poznatom pravilu koje važi posebno u ekonomiji, a to je “da sve što nije zabranjeno je dozvoljeno”, smatramo da firma S press + može internim aktima – odlukama i dnevnim zaduženjima da navedene zalihe zadrži fizički u objektu, jer ih nije lako ukloniti u nedjelju, pa vratiti u ponedjeljak, odnosno staviti te artikle van prometa i takvu odluku istaknuti na vidnom mjestu na prodajnom objektu. To znači da smo zabranili promet za taj dan robe mimo onih količina i u onom procentu koji je dozvoljen zakonom”, kaže se i dopisu Jumedia Monta i pita da li je u kioscima dozvoljena odluka o zaduženju i prodaji robe za svaku nedjelju gdje će jasno biti naznačeno da je ukupna vrijednost štampe za taj dan 50,01 odsto u odnosu na ostalu zaduženu robu koja je u vrijednosti od 49,99 odsto.

Da li u tom slučaju prodaja ostale zadužene robe, koja nije štampa, u većoj vrijednosti od prodate štampe ne predstavlja povredu zakona, jer je moguće da kupci pored štampe kupuju i neke druge, za taj dan zadužene artikle, pitali su Ministarstvo iz kompanije Jumedia Mont.

Iz kompanije S press + su saopštili Pobjedi da će dva najveća lanca kioska Tobacco S Press i Tabacco Shop, ostaviti u nedjelju otvorene samo objekte u okviru aerodroma, autobuskih i željezničkih stanica, s obzirom na to da njihovi objekti, kako kažu, ne mogu odgovoriti zahtjevu o propisanoj visini vrijednosti štampe u objektima koji mogu raditi nedjeljom.

Iz kompanije S press + su naveli da su im obavještenja da zatvaraju objekte nedjeljom poslali i veliki trgovački lanci, kao i svi manji kupci.

Predstavnici te kompanije su naveli da bi se novine nedjeljom mogle prodavati samo na 51 benzinskoj pumpi, u dva objekta Tobacco S Pressa, kao i pet objekata Tabacco Shopa i možda na još pet do deset drugih prodajnih objekata, pa bi distribucija za tako mali broj objekata bila znatno skuplja, odnosno ne bi im se isplatila.

Check Also

NLB banka zapošljava: Analitičar / Viši Analitičar

Privlači Vas rad u dinamičnom okruženju sa timom iskusnih profesionalaca? Želite da gradite karijeru u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.