Aerodrom Tivat

Koncesija za Aerodrome suprotna preporukama EK

Proces izdavanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u koncesiju na 30 godina, biće sproveden po aktuelnom, a ne po predstojećem Zakonu o koncesijama, iako je zahtjev Evropske komisije bio da se to radi u skladu sa novom legislativom.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) raspisalo je u petak javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore, jasno u njemu navodeći da se taj proces odvija po Zakonu o koncesijama iz 2009.

Evropska komisija je, analizirajući rezultate Crne Gore u realizaciji njenih obaveza u pregovaračkom Poglavlju 14 Saobraćajna politika, u julu saopštila da “Vlada planira davanje koncesije za upravljanje glavnim aerodromima u zemlji, u Podgorici i Tivtu, na period od 25 ili 30 godina” i naglasila da “buduće koncesije treba da budu u saglasnosti sa predstojećom regulativom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.” Ovi zakoni su upravo u proteklom periodu usklađivani sa EK.

Odabir privatnog partnera koji će realizovati projekat odvijace se u dvostepenom postupku u skladu sa Zakonom o koncesijama iz 2009., piše u javnom oglasu Ministarstva saobraćaja na čijem čelu je Osman Nurković.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Check Also

Osjetan pad srpske privrede u aprilu

U aprilu su se efekti pandemije koronavirusa na privredu Srbije ispoljili u punoj mjeri, ističe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *