Koliko su bezbjedne beskontaktne kartice?

Procjene su da više od pola ukupnih transakcija čine one beskontaktne – kada potrošač samo prinese ili prisloni karticu uz terminal, a novac se automatski “skine” sa računa. To, pak, kod dijela korisnika stvara bojazan da novac sa računa može da bude zloupotrebljen – u smislu da se isti račun naplati dva puta ili da, u slučaju gubitka ili krađe kartice, ona može neovlašćeno da se koristi.

U kartičarskim kućama ističu da je riječ o veoma naprednoj tehnologiji, te da su transakcije ovim karticama sigurne i ne omogućavaju da se isti račun naplati više puta.

Vladimir Đorđević, generalni direktor za jugoistočnu Evropu kompanije “Viza”, ističe da “sistem nikad ne spava”.

“Transakcije se nadgledaju u realnom vremenu radi identifikovanja sumnjivih ili neuobičajenih plaćanja i sprečavanja potencijalne zloupotrebe. Ove kartice takođe imaju nekoliko nivoa zaštite, uključujući EMV čip. To bi bilo kao da imate nekoliko brava na svojim ulaznim vratima. Još jedna od mjera predostrožnosti je novčani limit za transakcije, do 4.000 dinara, koji možete obaviti bez unošenja pina”, rekao je on za Večernje novosti.

Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji “Masterkard”, ističe da beskontaktna plaćanja imaju višeslojne nivoe zaštite.

“One imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite. “Masterkard” beskontaktna plaćanja zahtijevaju i unošenje PIN koda za iznose veće od 3.000 dinara”,navela je ona.

Na pitanje da li može doći do dvostrukog plaćanja ako beskontaktnu karticu držimo u blizini POS terminala, Đorđević odgovara:

“Da bi se izvršilo beskontaktno plaćanje, karticu morate prisloniti na terminal, generalno manje od četiri centimetra. Čak i ako se desi da podaci budu kompromitovani, mala je vjerovatnoća da se plaćanje tom karticom može izvršiti bez dodatnih informacija potrebnih za odobrenje kupovine”.

Sagovornik Večernjih novosti objašnjava da je ovakav scenario u praksi moguć samo u slučaju da postoji dogovor između osobe koja pokušava da izvrši zloupotrebu i predstavnika prodajnog mjesta ili trgovca.

Ristićeva ističe i činjenicu da svaki POS terminal na kome se beskontaktno plaća mora da bude registrovan kod banke, što bi prevaru učinilo lako uočljivom.

“U slučaju gubitka kartice ili krađe, neophodno je odmah pozvati banku i prijaviti. Banka će blokirati karticu, nakon čega nije moguće izvršiti transakciju. Ukoliko je kartica ukradena a lopov uspeo da obavi kupovinu, primićete SMS poruku sa obavještenjem o izvršenoj transakciji. Ukoliko se to dogodi, potrebno je da odmah kontaktirate sa bankom koja je izdala karticu i dobićete novac nazad”, objašnjava za list Vladimir Đorđević iz “Vize”.

Check Also

Luka Kotor: Smijenjena i Snežana Jonica

Direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara tog akcionarskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *