Povećanje minimalca u bankrot tjera male biznise

Povećanje minimalne satnice na 15 dolara porazno se odražava na mala preduzeća u Njujorku koja, kako se i predviđalo, masovno propadaju.

Posebno pogođena je restoranska industrija s niskim maržama, javlja “Njujork post”.

“Njujork post” objavio je vijest o zatvaranju ugostiteljskog objekta “Gabrijelov restoran i tekila bar” koji posluje već 25 godina. Vlasnici restorana Liz i Nat Milner godinu dana pokušavali su da pronađu način za nastavak poslovanja, pri čemu su postupno otpuštali veliki broj zaposlenih koji za svoj posao ne dobijaju napojnice, uključujući kuvare. To je, ipak dovelo do pada kvaliteta usluga i gubitka gostiju.

Slična stvar dogodila se i u drugim restoranima, pri čemu je jedno istraživanje njujorške organizacije Hospitaliti Alijans pokazalo da je tri četvrtine restorana moralo da smanji radno vrijeme radnicima, dok je više od trećine ukinulo je određena radna mjesta u toku prošle godine, a polovina planira da otpusti veći broj zaposlenih do kraja ove godine.

“To je smrt za posao. Ne možete beskonačno da povećavate cijenu jednog burgera ili porcije tkestenine”, izjavio je član te organizaije Endru Rigi, prenosi Index.

Uprkos ovim negativnim posljedicama, sindikali koji su se izborili za uvođenje minimalca od 15 dolara stoje iza svoje odluke, pa se i dalje zalažu za ukidanje sistema poslova u kojima radnici zavise od napojnica, a podržava ih i guverner savezne države Njujork Endru Kuomo.

Check Also

Potop cijena smještaja na hrvatskoj obali

Cijene iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor na hrvatskoj obali Jadrana drastično su niže u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *