Hrvatski preduzetnik prelomio, otvara fabriku čipsa u Mojkovcu

Dodajte komentar

Kompanija Kanaan iz Donjeg Miholjca, grada na gotovo samoj tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije, najveći je hrvatski proizvođač čipsa i flipsa sada će se proizvodnim kapacitetima proširiti van hrvatskih granica, i to u Crnu Goru.

Kanaan više od polovine svog prihoda, a koji je prošle godine iznosio 120 miliona kuna (oko 16,2 miliona eura), ostvaruje u izvozu, a vlasnik i direktor kompanije, Zvonko Popović, za Poslovni dnevnik priča kako je odlučio da otvori fabriku u Mojkovcu.

Do takve odluke došlo je sasvim slučajno, bez dubokih poslovnih studija, kaže on.

“Prije nekog vremena došlo je do bratimljenja gradova Belišća i Mojkovca te me je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić upitao da li bih želio da porazgovaram o mogućnostima ekonomske suradnje s Crnogorcima koji su mu došli u posjetu”, objašnjava Popović.

Dodaje kako je to bio kurtoazni razgovor koji je svoj nastavak imao prije 10-ak dana kada ga je Burić pozvao da bude dio delegacije koja će obići Mojkovac, Kolašin i Žabljak.

“Razgovarao sam s tamošnjim gradonačelnicima o mogućnosti gradnje nekog pogona u Poslovnoj zoni Mojkovac, a onda je u subotu došao iznenađujući poziv van svakog protokola da će me u podne primiti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. To me potpuno iznenadilo jer zbilja nismo imali nekih, posebno ne velikih, planova za Crnu Goru. No, i kad sam premijeru i saradnicima pojasnio da, čak i ako bi se radilo o investiciji, da bi ona bila skromna, odgovorili su mi da im je svaka strana investicija u poljoprivredno-prehrambeni sektor važna kao da se radi o stotinama miliona eura”, kaže vlasnik Kanaana, prenosi Standard.co.me.

Štaviše, oko 21 sat te subote mu se, javio crnogorski ministar poljoprivrede s informacijom da mi mogu ponuditi 30 hektara poljoprivrednog zemljišta za uzgoj krompira, u koncesiju ili na prodaju.

“Tada sam shvatio sam da oni misle ozbiljno i da je ovo sasvim neki drugi odnos prema investitorima od onog koji doživljavam u Hrvatskoj. Iako još nemam detalje ni gabarite investicije, odlučio sam da svakako idemo u Crnu Goru. Definitivno s uzgojem krompira te njegovom preradom. O samom stepenu prerade još razmišljamo i o tome ćemo razgovarati u narednom periodu”, govori Popović.

Kanaan trenutno u svom pogonu u Donjem Miholjcu prerađuje godišnje oko 23.000 tona krompira. Iako je prethodnih godina imao značajnih problema s osiguravanjem dovoljnog broja kooperanata u Hrvatskoj koji bi mu taj krompir proizveli, sada Popović ističe da se situacija stabilizovala i da uspijevaju na ukupno oko 550 hektara zemljišta osigurati gotovo svu potrebnu sirovinu krompira u Hrvatskoj.

“Problem je što do vlastitog zemljišta za uzgoj krumpira možemo doći samo kupovinom od privatnih vlasnika. Država nam ne želi svoje zemljište dati u koncesiju ili prodati, iako stalno, pa i ovom prilikom, javno ističem da smo mi spremni platiti pet ili čak i 10 puta više nego što sad država dobija”, kaže Popović.

Dodaje da je Kanaan u velikoj ekspanziji te konstantno bilježi dvocifren rast.

“Proizvodni asortiman naših proizvoda čine više od 20 vrsta snack proizvoda, od kojih su najznačajniji Hand cooked chips, Rice snack i Popcorn snack premium snack s kojima je Kanaan prvi na tržištu u regionu, a za proizvodnju kojih Kanaan posjeduje najsavremeniji proizvodni pogon na svijetu”, ističe Popović.

Trenutno Kanaan zapošljava 130 ljudi u Donjem Miholjcu, a za sada još nemaju projekcije koliko zaposlenika bi im trebalo u njihovoj kompaniji u Crnoj Gori.

Popović priznaje da i oni, kao i većina ostalih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj, imaju manjih problema s radnom snagom, ali dodaje da ih to neće zaustaviti u razvoju jer su već djelomično automatizovali svoj pogon, a nabaviće još dva dodatna robota koji će omogućiti da ostvare planirani rast u narednom periodu s postojećim brojem zaposlenih.

Automatizacija će posebno povećati kapacitet pakirnice, a koja im trenutno veže značajan broj radnika. Iz fabrike čipsa ističu da su u posljednjih pet godina investirali više od 10 miliona eura u izgradnju novog skladišta krompira kapaciteta 8.000 tona, robotizaciju pogona i nove proizvodnje linije.

Njihov pogon prostire se na 30.000 kvadratnih metara gdje su instalirane dvije linije za proizvodnju čipsa te dvije za proizvodnju flipsa. Tu se nalaze i linije za proizvodnju kokica, Hand cooked chipsa, zdravog snacka kao i suvo prženog kikirikija.

Ukupni kapacitet fabrike je više od 6000 tona gotovih proizvoda godišnje.

Foto: HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *