Dvije zemlje najveći su dobitnici trgovinskog rata SAD i Kine

Američki uvoz iz Kine, njenog najvećeg dobavljača, smanjio se za 12,5 odsto zbog tekućeg trgovinskog rata te dvije zemlje.

Meksiko i Vijetnam su iskoristili situaciju popunivši tu prazninu masivnim povećanjem svojih isporuka u SAD.

Američki uvoz iz Meksika je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježio najveći rast, sa skokom od 5,5 odsto ili 12,4 milijarde dolara u odnosu na isti period prošle godine, prema najnovijem izvještaju američkog Biroa za statistiku. Istovremeno, uvoz iz Kine smanjio se za 43,25 milijardi dolara u odnosu na isti period 2018. godine, prenosi Raša tudej.

Drugi neočekivani pobjednik u tarifnom sporu SAD i Kine je Vijetnam, budući da je američki uvoz iz te zemlje porastao za gotovo 34 odsto ili 10,9 milijardi dolara. Zahvaljujući tome, Vijetnam se pomjerio za pet mjesta na listi najvećih američkih dobavljača – sa 12. na sedmu poziciju.

Takav razvoj situacije je možda i posljedica činjenice da određeni broj kineskih proizvođača prebacuje proizvodnju u susjednu državu kako bi izbjegli nove američke tarife.

Generalno gledano, kineska proizvodna aktivnost snažno je pogođena sporom sa Vašingtonom, budući da je peti mjesec zaredom zabilježila pad aktivnosti. RT navodi i da se ove nedjelje u Vašingtonu nastavljaju trgovinski pregovori na visokom nivou s ciljem razrješenja spora između SAD i Kine.

Dok američki predsjednik Donald Tramp, s jedne strane, tvrdi da je postizanje dogovora vrlo blizu, s druge strane, kineski zvaničnici nisu spremni da daju tako smjela predviđanja, prenose svjetski mediji.

Dugotrajni trgovinski i tarifni spor bacio je sjenku na cjelokupnu globalnu ekonomiju, zbog čega je Svjetska trgovinska organizacija (STO) prošle nedjelje objavila sumornu prognozu rasta svjetske trgovine u 2019. godini, predviđajući rast od 1,2 odsto u odnosu na 2,6 odsto koliko je projektovala u aprilu.

Check Also

Tender za žičaru Kotor – Lovćen

Ministarstvo održivog razvoja i turizma pozvalo je zainteresovane da do 28. februara dostave ponude za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *