Bregzit bez dogovora dovešće do rekordnih zaduženja

Britanski Institut za fiskalne studije (IFS) upozorio je danas da bi čak i “relativno bezopasan” izlazak Velike Britanije iz EU mogao da dovede do rasta dugovanja na najviši iznos od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Prema navodima u istraživanju IFS-a, ističe se da će zaduženje najvjerovatnije porasti za 100 milijardi funti, a ukupna dugovanja na 90 odsto nacionalnog prihoda.

“Vlada trenutno ‘pluta’ bez efikasnog fiskalnog sidra. Usljed ogromnog stepena nesigurnosti i rizika sa kojima se suočavaju ekonomija i javne finansije, administracija ne bi trebalo da nudi nikakve poreske olakšice u svakom eventualnom nacrtu budžeta”, rekao je direktor IFS-a Pol Džonson, prenosi “BBC”.

On smatra da, u slučaju Brexita bez dogovora sa EU, treba provesti pažljivo usmjerena i privremena smanjenja poreza, te povećanje potrošnje, gdje bi to moglo da na efikasan način podrži privredu.

IFS smatra da će i prije procjene mogućih troškova Brexita bez dogovora Vlada prekršiti sopstvene budžetske regulative.

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *