Tether, kriptovaluta koja je po popularnosti nadmašila Bitcoin

Dodajte komentar

Kontroverzna kriptovaluta Tether zamijenila je Bitcoin kao najčešće korišteni cyber novac. Iako bitcoin i dalje ima najveću tržišnau kapitalizaciju od svih kriptovaluta do sada, prema podacima s web stranice CoinMarketCap, dnevni obim Tethera neprestano je veći od onog bitcoina već nekoliko sedmica.

Prema prekjučerašnjim podacima CoinMarketCap, u kriptomjenjačnicama širom svijeta razmijenjeno je 19 milijardi dolara kovanica Tethera u odnosu na 15 milijardi dolara vrijednih Bitcoina.

Prema nekim stručnjacima, Tether je postao najvažnija valuta u svijetu kriptovaluta. Ovaj digitalni novac je takozvani Stablecoin – kriptovaluta koja je vezana fiksnom cijenom uz konvencionalnu valutu. Oni bi prema tome trebala, kao što i ime kaže, biti stabilnija od ostalih kriptovaluta sa svojim katkad neobično volatilnim tečajevima, prenosi Indikator.ba

Prema autorima, hongkonška kompanija Tether je vezana za dolar i pokrivena je rezervama. Međutim, postoji znatna sumnja u izjave i poslovno ponašanje kreatora Tethera. Do prije nekoliko mjeseci tvrdili su da zadržavaju dolar u rezervi za svaki izdani digitalni novčić, ali su potom iznenada priznali da je pokrivenost samo 74 posto.

U SAD-u se protiv Tether Limiteda vodi istraga zbog sumnje da je pronevjerio 850 miliona dolara ulagačkih fondova. Uz to, sumnja se da je Tether korišten za masovne manipulacije kurskom bitcoina, koji je doslovno eksplodirao u 2017. godini a potom doživio krah.

Uprkos svemu, Tether postaje sve popularniji. Mnoge berze, posebno u Aziji, koriste valutu kao zamjenu za stvarne dolare za kupovinu ili prodaju Bitcoina i drugih valuta.

S obzirom da mnoge od tih razmjena nemaju direktnu vezu s tradicionalnim bankovnim računima, na koje bi klijenti, na primjer, mogli prenijeti prihode od prodaje Bitcoina, neki kupci bi mogli biti zavedeni Tetherom, smatra Thaddeus Dryja, stručnjak za digitalnu valutu na Massachusetts Institute of Technology.

“Mislim da ljudi koriste Tether bez razumijevanja, a umjesto toga vjeruju da negdje imaju stvarne dolare na računu”, citira Bloomberg Dryja.

Neke kripto ponude su namjerno ostavljale dojam da posjeduju dolare. Međutim, Tether kao namjerna ili nesvjesna zamjena za dolar igra toliko važnu ulogu za mnoge kripto berze i njihove korisnike da su tu valutu koristili u odbrani od svih optužbi za prevaru”.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *