Britanska banka HSBC gasi 10.000 radnih mjesta: Na udaru najplaćenije pozicije

Britanski HSBC Holdings planira da ugasi do 10.000 radnih mjesta, pošto privremeni glavni izvršni direktor Noel Kvin nastoji da sreže troškove te bankarske grupe, objavio je Fajnenšel Tajms u nedeljnom broju.

Ovaj plan predstavlja najambiciozniji pokušaj britanskog zajmodavca da smanji rashode, piše list pozivajući se na dvoje ljudi upoznatih sa tim pitanjem. U tekstu se navodi da će ukidanje radnih mjesta biti fokusirano uglavnom na visoko plaćene pozicije.

HSBC bi mogao da najavi početak smanjenja troškova i gašenja radnih mjesta kasnije ovog mjeseca, kada objavi poslovne rezultate za treće tromjesečje, dodaje FT.

Kvin je postao privremeni generalni direktor u avgustu ove godine, nakon što je HSBC izvestio o neočekivanom odlasku dotadašnjeg šefa Džona Flinta, navodeći da je banci potrebna promena na vrhu radi hvatanja u koštac sa “izazovnim globalnim okruženjem”.

Odlazak Flinta je bio rezultat sukoba mišljenja sa predsjednikom banke Markom Takerom po različitim pitanjima, uključujući pristup smanjenju troškova, izjavio je za Rojters jedan izvor upoznat sa dešavanjem u avgustu.

Iz HSBC-a su odbili komentar povodom pisanja FT-a o planiranom otpuštanju do 10.000 zaposlenih.

 

Check Also

Bankarska kriza dovešće do pooštravanja kreditnih standarda

Stresovi u bankarskom sektoru se pomno prate u pogledu njegovog potencijala da izazove kreditnu krizu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.