Wall Street

Loše ekonomske vijesti “potopile” svjetske berze

Akcije na Volstritu nastavile su da bilježe gubitke, jer su se investitori okrenuli bezbjednijim ulaganjima usljed zabrinjavajućih ekonomskih podataka i aktuelnih trgovinskih sporova.

Naime, aktivnost investitora je i dalje uzdržana posle razočaravajućeg izvještaja o proizvodnoj aktivnosti u SAD, koji je prouzrokovao najveće gubitke na tržištu akcija u pet nedjelja.

Tehnološke kompanije uknjižile su najveći gubitak, u čemu su prednjačile akcije Majkrosofta i Epla, a u minusu su i dionice banaka, prenosi agencija AP.

Širi indeks S&P 500 je pao za 1,3 odsto, industrijski Dau DŽons za 330 poena ili 1,2 odsto na 26.242 poena, a tehnološki Nasdak za 1,4 odsto.

Berze u Evropi i Aziji su takođe bile na silaznoj putanji, jer su pomračene perspektive rasta globalne ekonomije usljed trgovinskih neizvjesnosti.

Evropski indeks Euro Stoxx 50 je pao za čak 2,75 odsto, londonski FTSE 100 za 3,16 odsto, njemački DAKS za 2,51 odsto, francuski KAK 40 za 2,90 odsto, a španski IBEKS 35 za 2,59 procenata, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

U Aziji, japanski indeks Nikei 225 je oslabio za 0,49 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,19 odsto.

Check Also

Vrijednost “Tesle” pala za 50 milijardi dolara

Investitori su oborili tržišnu vrijednost “Tesle” za 50 milijardi dolara, nakon što je glavni izvršni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *