U Sarajevu dogovorena saradnja sedam islamskih banaka

Dodajte komentar

Bosna Bank International (BBI) potpisala je Memorandum o razumevanju sa više međunarodnih banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima, a u cilju zajedničke promociji islamskog bankarstva, promociji poslovnih događaja, razmjena iskustava i promocije halal-industrije, navodi se saopštenju.

Na marginama drugog godišenjeg Sarajevo Halala Fair-a, memorandum su takođe potpisali i Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (ICD), Islamic bank „Zaman-Bank” Jsc iz Kazahstana, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Niger, United Bank of Albania i Alakhdar Bank Maroko.

U saopštenju se navodi da je memorandum platforma za buduću saradnju između potpisinica, kao i da je otvoren i za druge banke da mu pristupe.

„ICD ima pristup u 54 države članice i u tim zemljama definitivno postoji interes za halal proizvode i razvoj biznisa u ovoj oblasti. Procjenjuje se da je halal-tržište vrijedno 2,3 triliona dolara… Želimo da BiH postane centar halal-industrije u Evropi. Takođe, kroz naše članice mi možemo osigurati pristup ovih proizvoda u cijelom svijetu”, izjavio je Ajman Sedžini, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD).

Bosna Bank International od ranije ima potpisan memorandum o saradnji sa ICD-om.

„Ova saradnja sa BBI bankom izvrsna je prilika za BiH, jer dajemo BiH pristup našoj mreži, od Indonezije do Maroka, od zapadne do subsaharske Afrike. ICD ima 102 finansijske institucije u svijetu, od čega 42 u Africi i svaki proizvod koji bude dolazio iz BiH kroz našu mrežu, mi mu možemo obezbijediti sigurnost”, dodao je Sedžini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *