Roboti će u narednoj deceniji ukinuti 200 000 radnih mjesta u američkim bankama

Tehnološka efikasnost rezultiraće najvećim smanjenjem broja zaposlenih u američkoj bankarskoj industriji u njenoj istoriji, sa procijenjenim smanjenjen od oko 200.000 radnih mjesta u narednoj deceniji, navedeno je u izvještaju Vells Fargo & Co.

Oko 150 milijardi američkih dolara godišnje koje finansijske firme troše na tehnologiju – više nego bilo koja druga industrija – dovešće do nižih troškova, s tim što će nadoknade zaposlenima činiti polovinu svih bankarskih troškova, rekao je Mike Maio, viši analitičar iz Vells Fargo Securities. LLC.

Zaposleni u bankarskoj filijali, kol centru i korporativnim radnicima smanjuju se za otprilike petinu do trećine, a manje su pogođeni poslovi koji se tiču tehnologije, prodaje i savjetovanja, navodi se u studiji.

“Biće to dramatična promjena u kontakt centrima, a oni su unutrašnji i spoljašnji”, rekao je u intervjuu u izvještaju Vells Fargo, Majkl Tang, Deloitte partner koji vodi globalnu praksu inovacija finansijskih usluga.

Maio se pridružio direktorima banaka, konsultantskim firmama i drugima u predviđanju ogromnih smanjenja bankarske radne snage usred pritiska ka automatizaciji.

McKinsei & Co. je u maju saopštila da očekuje da će se broj zaposlenih u bankarskim službama – bankari i trgovci, koji se istorijski vide kao najvrjednija imovina finansijskih kompanija, smanjiti za gotovo trećinu s rastom robota.

Check Also

Najbolji kvartalni rezultat cijena nafte u tri decenije

Cijene nafte zabilježile su najbolji kvartalni rezultat u posljednjih 30 godina tokom tri mjeseca, zaključno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *