Radiš deset godina za otpremninu od nepune 4.000 eura

Sporazumni raskid ugovora hoće 1.752 radnika iz državnog sektora. Oni će dobiti otpremnine, čija visina će zavisiti od radnog staža. Vlada je na posljednjoj sjednici utvrdila izmjene odluke o otpremninama, te je jasno precizirano koliko novca će radnici dobiti.

Zaposenima će se isplatiti do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

Da bi uopšte mogli da se prijave za otpremnine, radnici moraju da imaju najmanje šest godina radnog staža u državnoj upravi.

Za šest godina, ukoliko su primali prosječnu neto platu od 510 eura, odnosno 765 eura bruto (sa porezima i doprinosima), radnici mogu dobiti otpremine od 2.300 eura.

Za deset godina radnog staža, radnici sa prosječnom platom u državi, imaće otpremninu od 3.835 eura.

Zaposleni koji su 15 godina radili u državnoj upravi mogu očekivati maksimalno 5.750 eura za otpremninu, a oni koji su dvije decenije proveli u javnoj upravi 7.670 eura.

Maksimalna otpremnina, koja se može isplatiti radnicima sa prosječnom platom u državnoj upravi iznosi 11.500 eura.

“Sredstva za isplatu otpremnine obezbjeđuju se iz sredstava državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom, kao i drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom koji se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država, ali i iz sredstava koje Ministarstvo finansija opredijelilo u Budžetu za 2019. godinu za ovu namjenu u iznosu od 2.7 miliona eura. Ova sredstva su jednim dijelom obezbijeđena iz Sektorske budžetske podrške koja su opredijeljena Crnoj Gori od strane Evropske komisije za reformu javne uprave”, kazali su nedavno u Ministarstvu javne uprave.

Zaposlenom koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dvije godine može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada. Visina bruto zarade određuje se kao prosječan iznos poslednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale prije isplate otpremnine, prenosi portal Standard.co.me.

Zaposleni kojem prestane radni odnos na osnovu pisanog sporazuma, odnosno sporazumnog prestanka radnog odnosa, a ostvari pravo na otpremninu ne može zasnovati radni odnos u javnom sektoru, uključujući sve institucije, pravna lica i privredna društva u javnom sektoru, u periodu od pet godina od dana sporazumnog prestanka radnog odnosa.

Check Also

Klimatske promjene: Siromašne zemlje bi da se problem rješava brže, bogatima se ne žuri toliko

Zabrinutost među ljudima zbog klimatskih promjena raste, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno na svjetskom nivou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *