Pet stvari koje treba izbjegavati kod kupovine putem interneta

Uvjek postoje opasnosti, ali postoje i načini kako sebe i svoj novac možete da zaštite od onih koji samo traže način kako da vam ga otmu. Ovih šest navika onlajn kupovine bi zato trebalo da izbjegavate:

Neprovjerene osobe i kompanije

Prije nego što se upustite u kupovinu, pretražite po internetu informacije o toj stranici / webshop-u (kakvi su komentari, iskustva kupaca, itd.). Po pravilu ćete uvjek naići na pohvale ili kritike, pa lako možete vidjeti da li se radi o pouzdanom prodavcu.

Najbolje bi bilo da kupujete samo od stranica sa kojima vi ili neko koga poznajete imate dobra iskustva. Ne zaboravite da postoje mrežne stranice koje mogu da vas uvuku u zamku i izgledaju kao da su legitimne, ali to nisu. U navedenom slučaju, dodatno provjerite telefonski broj ili fizičku adresu prodavca da biste se uvjerili u pouzdanost mesta za kupovinu.

(Ne)bezbjedan sajt

Nikada ne bi trebalo da koristite webshop čiji je URL običan http. Kupovina je bezbjedna jedino ako se u adresnoj liniji vide oznake https protokola.

Dakle, ako adrese počinju sa https umjesto http (obratite pažnju na dodatno s) ili se na tom mjestu nalazi ikonica zatvorenog katanca, ili je adresna linija zelene boje. Sve to je znak da sa serverom komunicirate na bezbjedan način, odnosno da su podaci koje razmjenjujete sa serverom su enkriptovani.

Dijeljenje previše informacija

Legitimne, poštene i profesionalne kompanije nikada od vas neće zatražiti informacije o vašem računu ili broj kartice putem mejla ili u običnoj komunikaciji sa vama. To će učiniti samo putem webshopa i to onoga kod koga se u adresnoj liniji vide oznake https protokola.

Generalno, ne treba davati previše informacija, osim broja kartice, dovoljno je samo ime, prezime i adresa i to samo na za to predviđenom mjestu u proverenom webshopu.

Ako se od vas, tokom postupka onlajn kupovine, izričito ne zahtijeva da unesete broj telefona ili adresa, nemojte ni davati te podatke.

Korišćenje tuđeg računara

Javni računari, na primjer u hotelima, internet kafeima ili knjižarama, nisu dobri za osetljive stvari kao što su logovanja sa privatnih naloga, unos lozinki i brojeva kreditnih kartica.

Moguće je da baš taj računar na sebi ima neki spyware koji bilježi vaše podatke (nešto slično kao i vaš računar koje pamti lozinke). Takođe, za kupovinu ne treba koristiti javne Wi-Fi mreže, jer to predstavlja ozbiljan rizik.

Ignorisanje pravila privatnosti

Ako dajete svoje lične podatke, čak i ime, adresu i broj telefona, trebalo bi da znate kako taj sajt namjerava da iskoristi te informacije. Na dnu svake stranice koja se bavi prodajom, nalazi se link na kome se mogu naći informacije o pravilima privatnosti.

Posebno obratite pažnju na pravila privatnosti tipa: “Zadržavamo pravo na prenos informacija o vašim kontaktima našim partnerima.” Pročitajte pravila, koliko god to naporno bilo, i budite sigurni da se slažete sa svime što je napisano.

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *