SCCE organizuje regionalnu konferenciju iz oblasti etike i usklađenosti poslovanja u Sarajevu

Dodajte komentar

Society of Corporate Compliance and Ethics (SCCE), sa sjedištem u Mineapolisu, SAD, organizovaće godišnju regionalnu konferenciju iz oblasti etike i usklađenosti poslovanja za Zapadni Balkan u Sarajevu. Konferencija će biti organizovana u Hotelu Novotel Bristol 30. septembra 2019. godine.

Jednodnevna konferencija je prilagođena potrebama i izazovima s kojima se susrijeću službenici za usklađenost (Compliance Officer) u regionu, nudeći jedistvenu šansu za sticanje novih znanja, umrežavanje i sticanje bodova za kontinuiranu edukaciju (CEU).

Konferencija ima za cilj da se učesnicima, službenicima za usklađenost, pruži mogućnost za interakciju s kolegama, razmjenu informacija o uspjesima i izazovima u ovoj oblasti, kao i da se kroz edukativne sadržaje doprinese jačanju ove profesije.

Jedina učesnica – govornik iz Crne Gore biće Milena Žižić, menadžer za usklađenost u Lovćen osiguranju (član Triglav Grupe). Ona će ujedno otvoriti konferenciju i govoriće o Ulozi i značaju Complianca, zatim o Izazovima i načinu zaštite u oblasti korupcije kao i Preventivnom djelovanju funkcionisanja sistema internih kontrola. Ujedno će učestvovati na otvorenom sastanku između govornika na temu: Izazovi na putu usklađenosti poslovanja.

“Velika je čast i privilegija biti dio ove konferencije, jer je sam poziv došao na inicijativu SCCE organizacije, koja je prepoznala moj rad i djelovanje na ovom području, posebno imajući u vidu da sam u ovoj materiji nepune tri godine. Svakako ovo je ujedno i prilika da se predstavi značaj funkcije compliance i njeno djelovanje, te izazovi implementacije na svim poslovnim područjima u okviru organizacije. Mogućnost da se predstavi regionu način na koji funkcija usklađenosti djeluje u kompanijama u Crnoj Gori kao i njen integritet i utemeljenost u lokalnom zakonodavstvu, posebno imajući u vidu proces pristupanja EU, te razmjena iskustava sa profesionalcima iz oblasti usklađenosti iz zemalja regiona koje su članice EU. Nadam se da će ova Konferencija biti i mjesto gdje  ćemo razmjenom iskustava kako na polju usklađenosti poslovanja, tako i na polju antikoruptivnog djelovanja saznati nove metode ocjene rizika na ovim područjima kroz preventivno djelovanje funkcije compliance, te kroz panel diskusiju razmjeniti iskustva koja mogu imati velikog značaja za dalju implementaciju na lokalnom nivou uz podršku ljudi koji su stvarali ovu funkciju prije svega iz USA.

Posao Compliance je veoma rasprostranjen, dotiče sve poslovne procese, predstavlja preventivnu odbrambenu liniju u jednoj kompaniji i na strani je biznisa. Bitno je istaći da Compliance ne čini jedan zaposleni, već tim koji gradi svoj odnos sa Compliance managerom prije svega na povjerenju i međusobnom uvažavanju. Compliance je ustvari timska igra svih zaposlenih“, izjavila je Milena Žižić za naš portal.

Ostali govornici na konferenciji su:

  • BojanBajić, predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u Bosni i Hercegovini,
  • Loris Gutić, član odbora direktora i menadžer za korporativnu sigurnost u Transparency International u BiH,
  • Zlatan Omerspahić, menadžer za zaštitu podataka i usklađenost u kompaniji NSoft,
  • Silvija Vig, direktor CODUPO,
  • Martina Hrvolova, programski službenik za Evropu (Center for International Private Enterprise).

Society of Corporate Compliance and Ethics (SCCE)® (Udruženje za korporativnu usklađenost i etiku) je članska organizacija koja okuplja profesionace iz oblasti etike i usklađenosti širom svijeta i iz različitih industrija. Organizacija je osnovana 2004. godine, a trenutno broji preko 7500 članova. Vizija SCCE-a je da bude eminentno udruženje za etiku i usklađenost koje promoviše trajni uspjeh i integritet organizacija širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *