Smanjene plate radnicima Toščelika, Sindikat zove Vladu u pomoć

Dodajte komentar

Uprava Toščelika iz Nikšića odlučila je da radnicima smanji zarade, a iz Sindikata pozivaju Vladu da im pomogne, jer kako tvrde, situacija je neizdrživa.

“Plate su nam ionako male za posao koji radimo, a sada hoće i da ih dodatno smanjuju”, kazao je medijima predsjednik Sindikata pomenute kompanije Željko Rabrenović.

On kaže da su ga juče pred kraj radnog vremena zvali iz Uprave da mu predoče odluku.

“Ponudili su da nam svima plate smanje za deset odsto i da to važi do 1. januara, računavši i ovaj septembar. U toj varijnti radila bi samo prva smjena u fabrici. Ili da svi idemo kućama, da ne dolazimo na posao do 1. januara, a da primamo 70 odsto plata”, objašnjava on.

Sindikat je, zbog navedenog, za sjutra u 14 sati zakazao sastanak sa radnicima na kojem će donijeti odluku.

“Poslovodstvo takvu odluku pravda onom starom pričom – kriza na tržištu čelika u automobilskoj industriji i slično. Hoće svoje troškove da pokrivaju oduzimajući od plata radnika”, pojašnjava Rabrenović dodajući da jednostavno više ne znaju šta da rade.

Posebno su, kako kaže, zabrinuti za radnike koji rade po ugovoru.

“Njih trenutno u fabrici mislim da ima oko 30. Uvijek kada bi se dešavale slične situacije, za njih bi bili raskinuti ugovori o radu”, zaključio je on.

Uprava Tosčelika je prije dvije sedmice otkazala noćnu smjenu u Kovačnici i zamolila sve radnike da rade u prvoj i drugoj smjeni, zbog, kako su rekli, nepovoljne situacije na tržištu. Tada su naglasili da, iako je takva situacija, neće doći do otpuštanja radnika.

Željezara Tosčelik Nikšić u trećem kvartalu ove godine je ostvarila rekordno visok operatvni gubitak, saopštili su predstavnici poslovodstva i dodali da su zbog toga prinuđeni da sprovode program štednje.

Iz uprave su objasnili da su razlozi za najavljeno smanjenje zarada zaposlenima od deset odsto do kraja godine trenutni ekonomski uslovi i cijene na tržištima u mašinskoj industriji u Evropi, posebno u Njemačkoj i Italiji.

“Kompanija je, kao reakciju na trenutne uslove, napravila program štednje i transformacije kako bi ograničila dalje gubitke i ujedno umanjila rizik zavisnosti od mašinske industrije“, rekli su iz uprave.

Obračun redovnih zarada zaposlenima će biti 1. januara naredne godine, jer se od tada očekuje oporavak tržišta.

“Program štednje i transformacije, koji se koristi, nije ograničen samo na privremeno smanjenje zarada, već sadrži i druge mjere. Ova vrsta mjera štednje sprovodi se u skoro svim oblastima poslovanja, koje se suočavaju sa problemima“, zaključili su iz uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *