OTP grupa razmatra ulazak na tržište Kosova preko svoje banke u Albaniji

Mađarska bankarska grupa OTP će imati za cilj da poveća svoj tržišni udio u Albaniji i organskim rastom i akvizicijama razmišlja o ulasku na tržište susjednog Kosova preko svoje albanske jedinice, rekao je za SeeNews generalni direktor Banke OTP Albanije, Bledar Shella.

Mnogi partneri Banke OTP Albanije, poput velikih korporacija, takođe su aktivni na Kosovu, što ima veliki potencijal, rekao je Shella u intervjuu sa SeeNews-om prošle nedjelje.

“Mi posvećeno gledamo na priliku za ulazak na kosovsko tržište otvaranjem ogranka Banke OTP Albanija”, rekao je Shella i dodao da će ovim ulaskom OTP grupa biti prisutna u gotovo svim zemljama centralne i istočne Evrope.

U aprilu je OTP grupa finansijski zatvorila kupovinu stopostotnog udjela u albanskoj podružnici francuske bankarske grupe Societe Generale, koja je krajem septembra prošle godine bila peta najveća banka u zemlji sa tržišnim učešćem od blizu 6%, navodi se u saopštenju prema podacima Albanske asocijacije banaka (AAB).

Shella je takođe rekao da OTP grupa ima za cilj da poveća svoj tržišni udio u Albaniji kako bi postepeno postala najveća banka na tržištu zemlje.

„Željeli bismo to da uradimo prije svega organskim rastom, ali ako nađemo odgovarajući cilj akvizicije, tj. dobru banku koju je moguće kupiti, grupa će pažljivo ispitati i uzeti u obzir opciju kupovine“, objasnio je izvršni direktor.

“Banka OTP Albanija vrlo brzo će otvoriti nove filijale, istovremeno će povećati broj bankomata sa poboljšanim i dodatnim mogućnostima i ozbiljno će investirati u digitalizaciju”, dodao je.

Shella je takođe rekao da udio Banke OTP Albanija na kreditnom tržištu u zemlji iznosi oko 10%, od čega hipotekarno tržište predstavlja više od 12%.

Od konsolidacije prošle godine u bankarskom sistemu Albanije, konkurencija je porasla i očekuje se da će se dodatno pojačati.

„Proces konsolidacije koji se nedavno dogodio veoma je pozitivan za albanski bankarski sistem. Broj banaka je bio visok za zemlju veličine Albanije i procijenjujem da još uvjek ima prostora za konsolidaciju“, izjavio je Shella dodajući da povećana konkurencija, niže marže i značajna ulaganja potrebna za digitalizaciju zahtevaju od banaka da postignu određenu veličinu kako bi bile profitabilne.

Izvršni direktor je kazao i da će dalja konsolidacija tržišta omogućiti bankama da dobiju odgovarajuću veličinu kako bi bile efikasnije, sprovele potrebnu investiciju i više investirale u zaposlene. “Povećana konkurencija će takođe omogućiti bankama da ponude bolje proizvode, cijene i usluge klijentima.”

Postoje dobre kompanije i projekti u svakom sektoru albanske ekonomije, rekao je Shella dodajući da će banka podržati sve sektore ekonomije i klijente svih veličina sa posebnim fokusom na turizam i poljoprivredu zbog potencijala rasta ovih sektora.

Banka će takođe imati kao jedan od svojih glavnih prioriteta podršku razvoju srednjih kompanija. “Smatramo da srednje kompanije nisu dovoljno podržane od strane albanskog bankarskog sistema, a njihova veličina i doprinos ekonomiji su niži nego u susjednim zemljama”, rekao je Shella.

U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala dva sporazuma sa Bankom OTP Albanija u vrijednosti od ukupno 60 miliona eura (66,3 miliona dolara), namenjenih podršci malim i srednjim preduzećima (MSP). Sporazumi pokrivaju instrument finansiranja trgovine od 10 miliona eura i okvir za podelu rizika od 50 miliona evra.

U posljednje vrijeme OTP se brzo proširila u jugoistočnoj Evropi kupovinom lokalnih jedinica Societe Generale u Bugarskoj, Crnoj Gori i Moldaviji.

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

One comment

  1. Možda oni imaju guvernera koji lično ne targetira bankare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *