“Adrija Ervejz” privremeno obustavila letove

Slovenačka avio kompanija “Adrija Ervejz” saopštila je sinoć da je obustavila sve letove planirane za danas i sjutra. Kako se navodi u saopštenju kompanije, rukovodstvo prevoznika juče je zatražilo od vlade četiri miliona eura, ali ta sredstva nijesu odobrena.

“Odluka da privremeno obustavimo letove posljedica je nedostatka novca koji je aviokompaniji potreban za dalje poslovanje. Kompanija trenutno intenzivno traži rješenje u saradnji sa potencijalnim investitorom. Cilj je da omogućimo Adrija Ervejzs da ponovo leti. Kompanija duboko žali zbog situacije i izvinjava se svim svojim putnicima i partnerima. Predlažemo svojim putnicima i partnerima da prate vijesti na našem sajtu”, navodi se u saopštenju kompanije.

Ovakva odluka kompanije direktno je uticala na nekoliko stotina putnika koji su imali rezervisane letove, a neizvjesna je i sudbina 558 zaposlenih u “Adrija Ervejzu”.

“Adrija Ervejz” je privatizovana 2016. godine. Kupio ju je AA International Holding, u stopostotnom vlasništvu minhenskog fonda 4K Invest, koji je od tada optužen za loše upravljanje kompanijom.

Prvu godinu sa novim vlasnikom završila je u plusu od 3,2 miliona eura, ali je te godine prodala ime za 7,6 miliona eura. Iduću 2017. godinu završio je s gubitkom od 5,4 miliona eura, a prošlu u minusu od oko pet miliona.

Tamošnje Ministarstvo za infrastrukturu upozorilo je da je prodaja aviokompanije njemačkom kapitalnom fondu bila greška i da je tadašnja slovenačka vlada trebalo da nađe strateškog partnera u vazduhoplovnoj industriji koji bi osigurao dugoročno postojanje i napredak kompanije.

Slovenačka vlada ranije je saopštila da nastoji da izmijeni Zakon o vazduhoplovstvu u zemlji koji će omogućiti subvencionisanje odabranog broja ruta kojima upravlja Adrija.

“U ovom trenutku naša ključna briga je da osiguramo maksimalnu sigurnost i sigurnost vazdušnih operacija u zemlji. Naša je odgovornost da osiguramo povezanost Slovenije sa spoljnim svijetom, pa smo pripremili zakonodavni predlog koji će, ako je potrebno, omogućiti subvencije za neke aviokompanije “, nedavno je saopštenju slovenačkog Ministarstva za infrastrukturu.

Međutim, istovremeno je izdato upozorenje da je “ovo komplikovan i dugotrajan proces, koji mora da odobri Evropska komisija”.

“Teško je raditi u postojećim okolnostima i kod onih, koji su čini se jedva čekali da jedan dio nas umre … Naša poruka je samo jedna: Želimo da nastavimo da letimo. Ponosni smo što smo Adrija Ervejs”, poručili su između ostalog zaposleni u aviokompanije, njih 558.

Check Also

Evropska agencija objavila spisak aerodroma rizičnih za širenje COVID-19

Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbjednost (EASA) napravila je spisak aerodroma koji se nalaze u oblastima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *