Programi ZZZCG: Petsto nezaposlenih na osposobljavanju

Nove vještine i kvalifikacije, kroz dva programa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca, steći će 500 osoba sa evidencije nezaposlenih.

To je saopštio direktor Zavoda Suljo Mustafić koji je danas sa 133 izvođača programa zaključio ugovore.

“Iskazano je veliko interesovanje i poslodavaca i nezaposlenih. Finansiranjem ova dva programa, vrijedna 834 hiljade eura, Zavod doprinosi lakšem uključivanju teže zapošljivih lica u svijet rada. Za nezaposlene je ovo šansa da u realnom, radnom, okruženju steknu praktična znanja, unaprijede radne sposobnosti i da se nakon toga lakše zaposle. Takođe, za poslodavce je ovo mogućnost da obezbijede nedostajuću radnu snagu”, poručio je Mustafić i dodao da je povećanje zaposlenosti, kroz efikasniju primjenu mjera aktivne politike zapošljavanja, prioritet Zavoda, Vlade i Ministarstva rada i socijalog staranja.

Pri dizajniranju programa vodilo se računa o regionalnoj usklađenosti.

“Prioritet smo dali sjeveru i manje razvijenim opštinama. Od ukupno 500 nezaposlenih lica koji će biti uključeni kroz programe 342 osobe su iz sjevernih opština, iz Ulcinja i sa Cetinja. To znači da smo prioritet dali sjeveru i manje razvijenim opštinama gdje je visoka stopa nezaposlenosti”, precizirala je pomoćnica direktora za Sektor za zapošljavanje Sanja Rabrenović.

Saopšteno je i da Zavod bilježi trend rasta zaposlenih na sezonskim poslovima, u odnosu na minule godine.

“Do danas je na sezonskim poslovima angažovano 11.595 sezonskih radnika a poređenja radi, tokom čitave prošle godine zaposleno je ukupno 9.229 sezonaca. Na ovakav rezultat su nesumnjivo uticale brojne realizovane mjere i aktivnosti u Zavodu kao i sinergija svih relevantnih aktera na tržištu rada. Veliki doprinos je dala i državna kampanja “Zaposlimo domaće–da Crne Gora radi” koju je organizovao i realizovao Zavod u saradnji sa resornim ministarstvom. Ciljano smo poslodavcima organizovali neposredan kontakt sa nezaposlenim licima, u njihovim sredinama, i realizovanim aktivnostima doprinijeli da poslodavci porade na poboljšanju uslova rada”, kazao je Mustafić.

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *