Zašto je NLB “zagrizla” za Komercijalnu banku

Dodajte komentar

Najveći slovenački zajmodavac Nova Ljubljanska banka (NLB) na tenderu za kupovinu srbijanske Komercijalne banke dao je najbolju neobavezujuću ponudu, izvijestili su ranije mediji.

NLB je ponudila 450 miliona eura za stjecanje 83,23% udjela u Komercijalnoj banci u vlasništvu srbijanske vlade, odnosno oko 80% knjigovodstvene vrijednosti dionica.

Srbijanska AIK banka i Raiffeisen banka takođe su na tenderu dale neobavezujuće ponude nudeći 430 miliona eura, odnosno 390 miliona eura, a prema medijima učinio je to i fond Apollo.

Zašto je Nova ljubljanska banka “zagrizla” za Komercijalnu banku otkrivaju riječi predsjednika Uprave ove banke Blaža Brodnjaka.

On je nedavno u intervjuu Slovenačkoj novinskoj agenciji kazao da Nova ljubljanska banka (NLB) nastoji ojačati svoju ulogu ključnog regionalnog igrača, uključujući i preuzimanja.

– Srbija je prioritet u potencijalnim preuzimanjima budući da je tržišni udio NLB-a tamo ispod 2%, ali neće biti donesene ad hoc odluke, kazao je Brodnjak.

On je napomenuo i da će se na kraju godine biti ukinuta ograničenja u preuzimanjima, koja su banci bila nametnuta dok je bila u državnom vlasništvu.

Eventualnim preuzimanjem Komercijalne banke Nova ljubljanska banka, za koju Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije, pojačala bi uticaj u cijelom u regionu jer bi u paketu preuzela i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *