TOP 10 finansijskih centara na svijetu

Njujork je uvećao svoju prednost kao glavni finansijski centar u svijetu, dok se London jedva zadržao na drugom mjestu ispred Hongkonga.

Neizvjesnost u pogledu Bregzita uzima sve veći danak kada je riječ o britanskoj prestonici, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Njujork je povećao svoju prednost nad Londonom za 17 poena, dok su snažne performanse drugih gradova, naročito Pariza, ugrozile drugu poziciju Londona u okviru indeksa Globalni finansijski centri (GFCI) koji izračunava istraživačka grupacija Z/Yen.

Hongkong je sada na samo dva poena iza Londona, u kojem je za finansijske stručnjake ključno pitanje da li će izlazak Britanije iz Evropske unije 31. oktobra ometati slobodno kretanje talenata, dodaje se u istraživanju.

U okviru indeksa GFCI rangirano je 114 finansijskih centara na osnovu analize procjena stručnjaka iz finansijskog sektora i baze podataka, prenosi agencija Rojters.

“Ispitanici smatraju da će Njujork, Hongkong i Singapur imati značajne koristi od Bregzita. U Evropi, smatra se da će najveću korist imati Frankfurt, a prate ga Pariz, Luksemburg, Cirih i Dablin”, navodi se u studiji.

“Singapur, Šangaj, Tokio, Peking, Dubai, Šenžen i Sidnej čine preostalih nekoliko gradova u top-deset finansijskih centara. Uspon Šenžena, Dubaija i Sidneja istisnuo je Toronto, Cirih i Frankfurt iz prvih deset”, dodaje se u istraživanju.

Check Also

Državni dug na kraju septembra iznosio 3,66 milijardi eura

Ukupan državni dug (bez depozita), na dan 30.09.2020. godine, iznosio je 3,660 milijardi eura, ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *