Banke strahuju od BigTech konkurenata i buma tržišta bezgotovinskih plaćanja

Kako jača globalni bezgotovinski promet i fintech i Big Tech konkurencija cvjeta, banke i dalje nerado prihvataju otvoreno bankarstvo putem razmjene podataka, parnerstava u ekosistemu i otvorenih platformi, navodi se u izvještaju Capgeminija.

Najnoviji izvještaj o svjetskim plaćanjima pokazuje da količina transakcija bezgotovinskog plaćanja brzo raste, posebno na tržištima u razvoju u Aziji (rast od 32%) i srednjoj Evropi, Bliskom Istoku i Africi (19% rast). Do 2022. očekuje se da će bezgotovinske transakcije dostići milijardu – što je godišnja stopa rasta od 14%.

Ipak, među sudionicima koje je Capgemini ispitao u 18 zemalja većina ima više straha nego optimizma u pogledu tempa i smjera promjena na tržištu, a zabrinuti su zbog velikih tehnoloških izazivača i nedostataka otvorenog bankarstva.

Gotovo dvije trećine identifikuju kao vodeću prijetnju Big Tech konkurente kao što su Facebook, Google, Apple i Amazon, a koji povećavaju globalni domet, brand equity, povjerenje korisnika i veliko korisničko iskustvo.

Većina napora za digitalnu transformaciju u 60% banaka je odgovor na regulatornu usklađenost. Usvajanje API-ja izvan onoga što zahtijeva regulacija bilo je sporo: većina banaka ne planira implementirati API-je koji izlažu podatke u područja, uključujući intra-bankarska plaćanja i lokacije podružnica/bankomata.

Tamo gdje banke nisu ovlaštene da dijele više podataka, obično odlučuju da to neće učiniti, a otvoreni API “smatra se prije igrom usklađenosti s propisima, nego kao mogućnost za rast”, kaže se u izvještaju.

“Pejzaž globalnih plaćanja prolazi kroz značajnu evoluciju, ali ne osjećaju se svi učesnici ugodno s tempom i smjerom promjena”, kaže Anirban Bose, direktor strateške poslovne jedinice za finansijske usluge Capgemini-ja.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *