Najviše falsifikuju dva, 20 i 50 eura

Za osam mjeseci tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno 5.397 komada falsifikovanog novca, ukupne vrijednosti 35.810 eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

U postupku tehničke analize novca, u periodu od januara do kraja avgusta tekuće godine obrađeno je ukupno 5.397 komada falsifikovanog novca. U valutnoj strukturi falsifikovanog novca prednjači euro novčanice i kovani novac. Za osam mjeseci otkriveno je 398 komada falsifikovanih euro novčanica. Ukupna vrijednost falsifikata euro novčanica je 25.935 eura i 4.989 komada kovanog novca ukupne vrijednost 9.875 eura objasnili su iz CBCG.

Podaci Centralne banke pokazuju da se najviše falsifikuju apoeni eura od dva, 20 i 50 eura. Falsifikati novca iz regiona, dinara, konvertibilne marke, kuna… nijesu otkriveni u Crnoj Gori.

Na pitanje iz kojih država dolaze falsifikati i da li ima falsifikovanja u Crnoj Gori u Centralnoj banci nijesu odgovorili, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

– Ovo pitanje nije u nadležnosti Centralne banke objasnili su iz ove institucije.

Na pitanje da li svi koji rade sa novcem trgovci, taksisti… moraju imati aparate za detektovanje ispravnosti, iz CBCG kažu da je nemoguće svima koji profesionalno rade sa gotovim novcem obezbijediti da imaju uređaje za otkrivanje falsifikovanog novca.

– Čak ni tada ne bi bio apsolutno otklonjen rizik od pojave falsifikata ističu u Centralnoj banci.
CBCG, kako su pojasnili, nastoji da građanima, na jednostavan način, pojasni kako mogu prepoznati lažni novac.

– Eksperti iz Centralne banke vrše stalne edukacije zaposlenih u poslovnim bankama, koji su angažovani na poslovima sa gotovinom. Zato građani, uz potrebnu opreznost kod rukovanja gotovinom, svaku sumnjivu novčanicu ili kovanicu treba da ponesu na provjeru u najbližu banku savjetuju iz CBCG.

Podsjetimo da odluke koje je ranije usvojila Centralna banka povećavaju zaštitu eura od falsifikata. Među tim odlukama su izmjene Odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura, izmjene Odluke o postupanju sa sumnjivim primjercima euro novčanica i kovanog novca i druge aktivnosti za zaštitu eura od falsifikovanja, o izmjenama Odluke o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca, odluka o reprodukciji novčanica. Njome se utvrđuju bliži uslovi reprodukcije euro novčanica, kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori. Donošenjem ovih odluka, kako su ranije za Pobjedu ocijenili iz CBCG, nacionalna regulativa je potpuno usklađena sa regulativom Evropske unije i Evropske centralne banke, što je od velikog značaja u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

(Pobjeda)

Check Also

Državni dug na kraju septembra iznosio 3,66 milijardi eura

Ukupan državni dug (bez depozita), na dan 30.09.2020. godine, iznosio je 3,660 milijardi eura, ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *