Evropska centralna banka ponovo pokreće program otkupa obveznica

Evropska centralna banka (ECB) je na jučerašnjem sastanku donijela odluku o ponovnom uspostavljanju programa kupovine obveznica s ciljem povećanja količine novca u opticaju i, posljedično, ubrzavanja inflacije.

Kamata na deponovanje viška likvidnosti banaka dodatno je snižena – s minus 0,40 na minus 0,50 posto.

ECB je zadržala ključnu kamatnu stopu u eurozoni, koja traje od marta 2016. godine, na nula posto, a nepromijenjena ostaje i kamatna stopa za granično posuđivanje, koja iz nosi 0,25 posto.

ECB očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim ili nižim nivoima sve dok se očekivana inflacija ne približi cilju, koji je nešto ispod dva posto.

Za program otkupa obveznica, kojeg koristi od ljeta 2015. do 2018., ECB-u je od novembra namijenila po 20 milijardi eura mjesečno. Otkup će, kako su naveli, trajati toliko dugo do kada budu potrebni podsticaji.

Takođe, ECB je najavila uvođenje sistema prilagođavanja kamatne stope na depozite komercijalnim bankama. Ovo ima za cilj ublažiti učinke negativnih kamatnih stopa na banke.

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *