Fed: Trgovinski rat koštaće svijet 850 milijardi dolara

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga koštaće svijet oko 850 milijardi dolara, dok će američka ekonomija izgubiti oko 200 milijardi dolara, procijenile su Federalne rezerve SAD.

Ekonomisti su analizirali trenutnu situaciju i zaključili da je nesigurnost trgovinske politike narasla na nivo nezabilježen još od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U Federalnim rezervama smatraju da će komercijalni rat koštati SAD i svijet skoro jedan posto njihovog BDP-a.

Mark Thornton, stručnjak iz Mises instituta, vjeruje da će ukoliko se sadašnji trend nastavi i Donald Tramp odluči da još više pooštri odnos prema Kini rast globalnog BDP-a u 2019. godini iznositi samo dva posto, umjesto 2,6 posto, izračunala je Svjetska banka.

Trumpova administracija i dalje insistira na tome da sve njene antikineske mjere idu u korist SAD-a. U Bijeloj kući vjeruju da tarife omogućavaju smanjenje trgovinskog deficita između Amerike i azijskog giganta.

Thornton je rekao da se nakon posljednjih mjera Trump nadao da će Pekingu oduzeti trgovinske preferencije i konsolidovati nacionalnu ekonomiju, zahvaljujući vraćanju proizvodnje u SAD.

U praksi, antikineske mjere samo usporavaju rast nacionalnog BDP-a. Tako se kompozitni vodeći indikator za SAD smanjio na 98,8 bodova, što je njegov istorijski minimum od 2010. godine.

Check Also

PKCG obilježila 93 godine postojanja tradicionalnom dodjelom nagrada

Privredna komora Crne Gore obilježila je 21. aprila svoj dan i prve 93 godine uspješnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *