AllianceBernstein: Državni dugovi SAD iznose 388 triliona dolara, a ne 22,5 triliona kako se tvrdi

AllianceBernstein je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasični državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput `Socijalnog osiguranja`, Medicare (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija

Poznata američka finansijska kompanija AllianceBernstein obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmjere državnog duga SAD. Uslijedio je šok i u specijalizovanim medijima za takve teme.

Američki finansijski telekanal CNBC tim povodom je objavio specijalni prilog pod naslovom „Realni nivo duga SAD možda dostiže 2000 odsto (veličine nacionalne) ekonomije, naglašava se u izvještaju Wall Streeta“.

Procjena AllianceBernstein privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše. Stvar je u tome što je `dužničku dijagnozu` postavila veoma poznata finansijska struktura.

AllianceBernstein je osnovao poznati ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštejn, a ona danas upravlja aktivama vrijednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi pridaje ozbiljnu dodatnu težinu.

Posle pažljivog iščitavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja.

Po ironiji sudbine, Zalman Haim Bernštejn je nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu u kontekstu konkurencije sa SSSR.

Samo, to je bilo u prošlosti, a danas firma koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel ili čak motorna testera. A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već – američke socijalne garancije.

CNBC je objasnio kako je AllianceBernstein izračunala dug SAD i ukazala zbog čega je to važno:

„AllianceBernstein je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasični državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput `Socijalnog osiguranja`, Medicare (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija“…

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što ekvivalentno približno 106 procenata američkog BDP.

Izvor: RIA Novosti

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *