Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u Hrvatskoj za godinu dana porasli za 13,3 milijarde kuna

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u Hrvatskoj, koji obuhvataju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rast i na mjesečnom i na godišnjem nivou dostigavši gotovo 293 milijarde kuna.

U odnosu na jun, depoziti su viši za 2,9 milijardi kuna ili jedan odsto, dok su u odnosu na kraj jula 2018. ukupni depoziti viši za 13,3 milijarde kuna ili 4,7%.

I u julu, rast na mjesečnom i na godišnjem nivou isključivo je posljedica rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcionim računima (tekućim i žiro-računima) te obveze banaka po izdatim kunskim instrumentima plaćanja. On je dostigao istorijsku najvišu nominalnu vrednost od preko 99,2 milijarde kuna čineći tako 34% ukupnih depozita. Samo na mjesečnom nivou depozitni novac viši je za 2,9 milijardi kuna ili tri odsto, dok je u odnosu na stanje na kraju jula 2018. porast iznosio 16,4 milijarde kuna.

Tako je nastavljen snažan rast po dvocifrenim stopama koje uz manja odstupanja traju od početka 2015. U istom razdoblju rastao je i udeo depozitnog novca u ukupnim depozitima. To je posljedica niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uslovima nesklonosti ulaganja u druge oblike finansijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste sa oporavkom ekonomije sleva na najlikvidnije oblike depozita.

Sa druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz stagnaciju na mjesečnom nivou, na godišnjem zablježili pad vrednosti. Uz pad od tri milijarde kuna ili 1,6 odsto na godišnjem nivou ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem jula iznosili 193,7 milijardi kuna što je najniži nivo od od juna 2014. I dok se struktura depozita (s obzirom na likvidnost) značajno promenila u posljednjih nekoliko godina, primjetno je da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te i dalje preko 80% ovih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u eurima).

Štednja je to koju uglavnom generiše sektor stanovništva. Naime kao i prethodnih mjeseci i godina preko 80% štednje u inostranim valutama odnosi se na sektor domaćinstva. Ukupni valutni depoziti krajem jula u odnosu na jun ostali su nepromijenjeni, ali sa 158,1 milijardu kuna oni su i dalje na najnižoj vrijednosti od avgusta 2013. Na godišnjem nivou ukupni valutni depoziti krajem jula bili su za 2% niži u odnosu na isto razdoblje 2018.

Dalji rast ekonomije i rast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom da bi visoka likvidnost finansijskog sistema trebala biti obilježje 2019. očekujemo nastavak niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca. Struktura oročenih depozita ni narednih tromjesečja neće se bitnije promijeniti.

Izvor: seebiz

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

Leave a Reply

Your email address will not be published.