Split: Opljačkali bankomat putem laptopa

Dodajte komentar

Splitska policija imala je dosad nezabilježen slučaj pljačke bankomata. Usred noći, u blizini policijske stanice, bankomat je na ulicu izbacio stotine hiljada kuna. Iza pljačke stoje – hakeri.

Bankomat u sklopu jedne splitske pošte u petak naveče je na ulicu izbacio na hiljade kuna. Nije bilo čudo ni kvar, nego cyber lopov koji je uz pomoć laptopa pljačkao bankomat i to u neposrednoj blizini policijske stanice. Iz PU splitsko-dalmatinske tvrde da ovakvo kazneno djelo dosad u Splitu nije bilo zabilježeno.

Cyber lopov se svojim prenosnim računarom povezao s bankomatom, preuzeo kontrolu nad njim i davao mu naredbe da izbacuje novčanice.

Isto se može obaviti čak i pametnim telefonom, ali ipak ne bilo ko u kućnoj radinosti.

Radi se o znanjima za koje je potrebno imati različitu opremu odnosno računar s kojim se morate i povezati znači morate imati. Nešto i fizički napraviti, pokrenuti različite programe znači nije to tako jednostavno kako izgleda, kaže konsultant za informacijsku sigurnost Alen Delić za Dnevnik.hr.

Navodno su u pitanju stotine hiljada kuna, ali ni policija ni Hrvatska poštanska banka, čiji je bankomat opljačkan na taj način, zasad ne otkrivaju koliko je novca ukupno izbacio.

“Detektovali smo mogući napad na bankomat i poslali obezbjeđenje koje je intervencijom spriječilo veću štetu. Istraga je u toku”, saopšteno je iz HPB-a.

Banka ima sistem zaštite koji ih je alarmirao i stražar je brzo stigao do mjesta pljačke. Ne zna se je li u međuvremenu, osim lopova, i koji sretni slučajni prolaznik pokupio pokoju novčanicu s poda.

Stručnjaci ističu kako ovo i nije najmudrija metoda pljačke bankomata, jer iznad većine postoje nadzorne kamere pa ni cyber lopova, a ni slučajne utajivače nije nemoguće otkriti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *