Slovenačka pošta preuzima vlasnika Zetatransa za 100 miliona

Antimonopolska agencija Slovenije dala je ‘zeleno svjetlo’ tamošnjoj državnoj pošti za preuzimanje logističara Intereuropa u transakciji koja se procjenjuje na 100 miliona eura. Intereuropa je najveća logističarska kompanija u Sloveniji, s značajnim tržišnim udjelima u zemljama okruženja.

Postupanju antimonopolske agencije Slovenije prethodili su višemjesečni pregovori poslovnih banaka kao najvećih povjerenika finansijski posrnule Intereurope, s zainteresovanim kupcima. Osim Pošte Slovenije, namjeru preuzimanja Intereurope iskazali su i britanski logističar Xpediator te turska kompanija Netlog Logistics.

Britanci su izašli iz pregovora s povjerenicima Intereurope proljetos, a još prije njih i Netlog, koji je, prema navodima medija, ponudio značajno manji iznos od Xpediatora i Slovenačke pošte. Osim ponude za otkup dionica Intereurope, zaintresovani kupci morali su se obvezati i na povrat dugova slovenačkog logističara.

Xpediator je odustao od Intereurope nakon neslužbenih signala da su slovenačke vlasti, zastupane u raščišćavanju vlasničkih i dužničkih odnosa u Intereuropi kroz državnu SID banku, sklonije ulasku Pošti Slovenije u posrnulog logističara zbog poslova i zemljišta koje Intereuropa kontroliše u strateški važnoj luci Koper.

U Sloveniji i još osam zemalja u kojima ima podružnice, Intereuropa zapošljava 1330 radnika, raspolaže s preko sto kamiona i s 216 tisuća kvadratnih metara skladišnog prostora. U poslovnom izvještaju kompanije za prvu polovicu ove godine navodi se, među ostalim, da je Intereuropa ostvarila 80 miliona i 600 hiljada eura prihoda uz dobit od tri nuliona i 100 hiljada eura.

Kad su u pitanju dugovi Intereurope koji su kompaniju i doveli do prodaje, u pomenutom izvještaju naznačeni su podaci za prvi kvartal ove godine, prema kojima je kompanija dužna 53 miliona i 900 hiljada eura, što, navodi se, predstavlja smanjenje duga od 3,3 miliona eura u odnosu na posljednje tromjesječje 2018..

Raščlanjujući interes Pošte Slovenije za Intereuropu, mediji ističu kako će Pošta ovom transakcijom postati najveći logističar u zemlji što će joj omogućiti prihode kojima će kompanzovati pad prihoda u osnovnom biznisu, odnosno slabiji promet pošiljki u proteklom razdoblju.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.