Bankarski sistem stabilniji nego ranije

Bankarski sistem je u cjelini manje ranjiv i više stabilan u odnosu na prethodno stanje, a kroz rast depozita i drugih značajnih parametara tako ga percipiraju i učesnici na tržištu, smatra profesor na hercegnovskom Fakultetu za menadžment, Vasilije Kostić.

On je agenciji Mina-business kazao da je, generalno, rast depozita pokazatelj da akteri, odnosno privreda i građani, bankarski sistem percipiraju stabilnim.

„Nesumnjivo, na formiranje takve percepcije imala su i dešavanja u vezi sa Atlas i Invest bankom Montenegro (IBM), odnosno čijenica da stečajevi u tim bankama nijesu značajnije uticali na opštu stabilnost sistema i pored toga što se negativan uticaj tako nečega ne može izbjeći, niti zanemariti“, rekao je Kostić, koji je i ekonomski analitičar.

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, kazao je ranije da su depoziti od kraja prošle godine, kada je ta vrhovna monentarna institucija počela aktivnosti na rješavanju stanja u Atlas banci i IBM-u, porasli više od 300 miliona EUR.

Kostić je naveo da logika funkcionisanja sistema sugeriše da se unapređuju performanse sistema u cjelini, ukoliko se otklanjaju manjkavosti u djelovima sistema.

„To će reći da sistem jača i da je manje ranjiv, iako ne postoje garancije da se takva pozitivna promjena nužno i efektuira kroz funkcionisanje sistema“, ocijenio je Kostić.

On je, govoreći o eventualnim problemima tog sektora u budućnosti, kazao da je teško bilo šta predvidjeti, iako kao glavna opterećujuća konstanta i dalje figurira kategorija loših kredita koja opterećuje bilanse banaka.

„Vjerujem da će dešavanja u vezi dvije pomenute banke u budućnosti biti dodatni razlog da regulatori rigoroznije kontrolišu poslovanje banaka, kao i za pooštravanje uslova poslovanja banaka definisanih kroz strožije bilansne pokazatelje u korist sigurnosti poslovanja i smanjena rizika“, objasnio je Kostić.

Check Also

Osobe koje rade manje plaćen posao imaju veće šanse da u starosti imaju demenciju

Istraživači sa Univerziteta Kolumbijaustanovili su vezu između niskih plata u srednjim godinama i kognitivnog pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.