Banke pozivaju na otvorena tržišta u Evropi

U pozadini novog okvira Evropske komisije, privatne banke ističu kako im je domaće tržište važnije nego ikad prije.

“Želimo više Evrope. Čak i u vrijeme kada drugi govore da bismo trebali da slijedimo samo nacionalne strategije, mi pozivamo na veću integraciju – usprkos ili čak zbog predstojećeg izlaska Velike Britanije”, rekao je Andreas Krautscheid, izvršni direktor Njemačkog udruženja banaka u Briselu. “Tvrdi Brexit bio bi neodgovoran”, nastavio je Krautscheid.

“Još jednom će biti jasno Evropi koliko su važna otvorena tržišta i koliko su ona dio DNK evropskog jedinstva”.

Evropa bi trebala da ojača taj DNK u današnje vrijeme. “Ali onaj ko želi dodatno da učvrsti položaj Evrope kao glavne globalne lokacije za poslovanje, inovacije i investicije ne bi trebao zanemariti banke”, rekao je čelnik udruženja.

U predstojećem procesu primjene Basela III, Njemačka i Evropa uvijek moraju imati na umu poslovanje svojih banaka i voditi računa o njihovim specifičnim evropskim poslovnim modelima. Ne bi trebalo biti pitanja u vezi s primjenom “takvog kakav je”, koji bi evropske banke opteretio potrebom prikupljanja dodatnog kapitala za najmanje 135 milijardi eura. “Kreatori politika uvijek naglašavaju da ne žele značajno povećanje kapitalnih zahtjeva; oni sada trebaju održati svoju riječ”, rekao je Krautscheid.

“Regulatorno klatno takođe mora odstupiti u odnosu na MiFID 2, tržišta tržišnih finansijskih instrumenata. Očito je da se zamahnulo predaleko”, rekao je Krautscheid.

MiFID 2 nije prošao provjeru stvarnosti: kupci su se osjećali zaštitnički, a nisu zaštićeni. Privatne banke stoga podržavaju prijedlog njemačke vlade Evropskoj komisiji da se određeni ključni aspekti MiFID 2 i Uredbe o PRIIP-ima trebaju izmijeniti u interesu ulagača.

(Indikator)

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 17. januar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *