Može li Facebookova digitalna valuta libra ugroziti euro

Dodajte komentar

Široko prihvatanje digitalne valute libra moglo bi ograničiti kontrolu Evropske centralne banke (ECB) nad eurom i ugroziti zajedničku evropsku valutu, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.

Mersch je naglasio da će mnogo toga zavisiti od toga koliko široko će biti prihvaćena libra, iza koje stoji američki gigant Facebook i njegovi partneri, te od toga da li će euro biti u njenoj rezervnoj korpi.

Digitalna valuta ne samo da može ugroziti kontrolu ECB-a nad eurom, već i uticati i na likvidnost banaka u eurozoni i, samim tim, prijenos monetarne politike založene u Frankfurtu, ukoliko bi se smanjila potražnja za zajedničkom evropskom valutom, pa bi lako mogla izgubiti i trenutnu međunarodnu ulogu , citirala je njegove riječi francuska novinska agencija AFP.

S obzirom da društvena mreža Facebook ima dvije milijarde korisnika širom svijeta, internetski gigant iz Silicijumske doline mogao bi privući ogroman broj korisnika koji bi koristili libru za internetsku kupovinu, finansijske usluge i plaćanja.

“Iskreno se nadam da se ljudi u Evropi neće naći u iskušenju da okrenu leđa sigurnosti i ispravnosti uspostavljenih platnih rješenja i kanala i odazvati se pozivu Facebookove sirene, njegovim lažnim i izdajničkim obećanjima”, rekao je Mersch direktno.

Da projekti poput libre izazivaju ozbiljnu regulatornu i sistemsku zabrinutost kao i šire probleme već u julu su upozorili ministri finansija Grupe G7, sedam najrazvijenijih zemalja. Složili su se da takve digitalne valute predstavljaju rizik za stabilnost međunarodnog monetarnog sistema i da nije dobro vrijeme za njihovu implementaciju.

Evropska komisija u međuvremenu testira hoće li libra ograničiti konkurenciju, a takođe je zainteresovana kako će na tržište uticati integracija Calibra novčanika u Whatsapp i Messenger aplikacije u vlasništvu Facebooka. Prošlog mjeseca pokrenut je preliminarni postupak, koji se često pretvara u zvaničnu istragu.

Očekuje se da bi nova digitalna valuta, bazirana na blockchain tehnologiji, mogla biti u upotrebi naredne godine, prema planovima njenih idejnih tvoraca.

Štednja, transakcije i kupovina s njom trebaju biti jednako jednostavni kao slanje poruka.

Libru namejerva lansirati konzorcijum, u kojem su osim Facebooka i preduzeća kao Mastercard, Visa, PayPal i Uber. U međuvremenu, Facebook uspostavlja svoj novčanik za novu valutu pod nazivom Calibra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *