Ekonomski fakultet i ljubljanski SEB dogovorili saradnju

Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore i Fakultet za ekonomiju i biznis Univerziteta Ljubljana (SEB) blisko će sarađivati na polju akademskog povezivanja i naučno istraživačkog rada. To je potvrđeno Sporazumom o saradnji koji su na marginama Bled strategic foruma potpisali dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović i dekanica ljubljanskog Fakulteta za ekonomiju i biznis prof. dr Metka Tekavčić. Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Sloveniji Vujica Lazović.

Imajući u vidu međunarodnu reputaciju, regionalnu prepoznatljivost i lidersku poziciju partnera iz Slovenije na jednoj, i činjenicu da je Ekonomski fakultet iz Podgorice započeo proces sticanja međunarodne akreditacije na drugoj strani, dvije visokoškolske institucije će svoju saradnju usmjeriti u tri ključna pravca: pružanje ekspertske pomoći u vidu razmjene informacija i organizacije obuka za osoblje Ekonomskog fakultetu u cilju ispunjenja kriterijuma od strane evropske akreditacijske kuće EFMD, zatim pomoć u konceptualizaciji i pokretanju programa na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu kao i zajedničko organizovanje Ljetnje škole koja bi bila održana u Crnoj Gori.

Dekan Milović i dekanica Tekavčić su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog bliske saradnje posebno ističući značaj regionalnog umrežavanja akademskih institucija i tom prilikom dogovorili da zajedničkim snagama podstaknu akademsku i studentsku mobilnost, razmjenu literature kao i saradnju na naučnim i tehnološkim projektima.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji upriličeno je tokom četrnaestog Bled strategic foruma koji je organizovan u periodu 31. avgust – 03. septembar na Bledu. Ovogodišnji Forum pod nazivom (Re)sources of (In)stability”, koji je posvećen ulozi resursa u održavanju mira i sigurnosti, održivog razvoja i ekonomskog progresa, okupio je predsjednike i premijere vodećih država svijeta, predstavnike najuticajnijih međunarodnih organizacija, akademskog i poslovnog svijeta.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *